Tony Blair fapados járaton utazik

2006.06.05. 16:28
Egyiptomi nyaralására még a királyi különgéppel repült a Blair-család, több mint hatmillió forintért, a római vakációt viszont már megúszták fejenként 19 ezerből. A kormányfő spórol.

Meghallgatta a magánutazásainak költségeit sokallók bírálatait a brit kormányfő, aki londoni sajtóértesülések szerint különgép helyett egy fapadossal repült haza hétvégi olaszországi kiruccanásáról.

Tony Blair és családja eddig általában a királyi ház rendelkezésére álló kisebb légiflotta, a Queen's Flight repülőgépein utazott szabadságra, de egy-egy hasonló olaszországi kirándulás a légierő által fenntartott repülőgépekkel 16 ezer fontjába (6 millió 131 ezer forint) is belekerült a brit adófizetőknek, sőt a 2004 karácsonyán Egyiptomban eltöltött családi vakáció útiköltsége 31 ezer font volt. A hétfői The Daily Telegraph szerint azonban a kincstár ezúttal jóval olcsóbban megúszta: Blairék a Ryanair fapados légitársaság menetrendszerű járatával utaztak haza Rómából Londonba, fejenként 49 fontért (19 ezer forint).

Fapados kis engedményekkel

A brit miniszterelnök mindazonáltal így is részesült valamelyes kivételezésben: a család és a kíséret tagjainak lefoglalt helyük volt a gép elején, jóllehet az olcsó jegyes légitársaságokon nincsenek előre kiosztott ülések, és mindenki oda ül, ahová éppen tud.

Ráadásul a járat fél órát késett is, mivel a kivételes utas miatt a gépet pokolgép érzékelésére betanított kutyákkal szimatoltatták át.

A konzervatív brit napilap szerint azt nem tudni, hogy a Ryanair Blairéknek is felszámolta-e a csomagtérbe feladott poggyász után darabonként befizetendő 2,50 fontos pótdíjat, amelyet a cég - a szó szerint minél könnyebb, így kevésbé üzemanyag-igényes utazás ösztönzésére - nemrégiben vezetett be.

Az utasokkal egyébként nem közölték előre, hogy kivel utaznak együtt; sokan csak akkor vették észre Blair jelenlétét, amikor a kormányfő a londoni Stansted repülőtéren, kedvesen visszaintegetve, leereszkedett a lépcsőn, és beszállt a betonon várakozó, rendőrautó kísérte hivatali limuzinjába.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön