Valér
2 °C
8 °C

Blogja buktatta le a balesetet okozó tinit

2005.12.21. 11:40
Öt év, tíz évre felfüggesztett börtönre ítélték az utasként ittasan halálos közúti balesetet okozó Blake Rankinget. A tizennyolc éves floridai fiú rendőrségi vallomásában még azt állította, hogy semmire sem emlékszik, de később egy blogbejegyzésben részletesen beszámolt a történtekről.

Bűnösnek vallotta magát a 18 éves Blake Ranking, jelentette az AP. A fiú a vádak szerint tavaly októberben okozott halálos küzűti balesetet. Ranking a hátsó ülésről előre nyúlva a kormány félrerántásával akarta megtréfálni legjobb barátját, Jason Cokert. A kocsi azonban a hirtelen manővertől felborult és az útmenti árokba zuhant. Coker életét a kórházi ápolás ellenére sem sikerült megmenteni, három hónapnyi kóma után január 11-én meghalt. A kocsi másik utasa, Nicola Robinette is súlyos sérüléseket szenvedett. Ranking karcolásokkal úszta meg a balesetet.

Vallomás, vagy mégsem?

Rankingtől a helyszínen vért vettek, és megállapították, hogy véralkoholszintje 1,85 ezrelék, a jogi határérték kétszerese volt. A fiatalok egy buliból tartottak hazafelé, amikor a baleset történt.

Ranking rendőrségi vallomásában azt állította, nem emlékszik a történtekre, jelentette az AP. Blogjában azonban mást írt. "Én tettem. Elforgattam a kormányt, ezért repültünk le az útról" - írta.

Később azonban visszavonta a bejegyzést, amit azzal magyarázott, hogy írását sokan vallomásként értékelik. "Azt mondják, ellentmondásba keveredtem, mert bevallottam, hogy én rántottam félre a kormányt. Én nem VALLOTTAM BE semmit. Bűntudatom volt és csak azt írtam le, amit Nicole mondott. Azt mondta, én rántottam félre a kormányt és én hittem neki" - magyarázta blogjában.

Hiába vonta azonban vissza a bejegyzést, az eljáró ügyész - a floridai jogtörténetben elsőként - bizonyítékként akarta felhasználni azt. Ranking ezután inkább vádalkut kötött. Ez alapján a maximálisan kiszabható 15 éves börtönbüntetés helyett 5 év, 10 évre felfüggesztett börtönt kapott, és egész életére eltiltották a vezetéstől, írja az AP.

Megbocsátó rokonok

Ranking blogja egyébként Coker családját is felkavarta. A fiú ugyan barátja temetése napján Eric Clapton Tears in Heaven című, halott kisfia emlékére írt számának a szövegét publikálta naplójában, nem mindig volt ilyen bűnbánó. Egyik bejegyzésében például Coker anyját gyalázta, amiért a haldokló fiú édesanyja megkérte, hogy többet ne látogassa barátját a kórházban.

Coker családja ennek ellenére nem vágyott bosszúra. Bár valóban szerették volna, hogy a fiú ne írkáljon róluk többet blogjába, nem akarták, hogy börtönbüntetésre ítéljék. Ken Coker, az áldozat apja szerint Ranking nagyobb hasznát venné a pszichiátriai kezelésnek. Amúgy is, mint az AP-nek nyilatkozta, "kevés a megbocsátás a világban".