Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Házi őrizetbe kerül a fekete sereg több tagja

2008.09.18. 12:43
Pénteken kiszabadul az emberöléssel és több más bűncselekményekkel vádolt fekete sereg több tagja. Ítélet még nem született ügyükben, de már annyit voltak előzetesben, hogy házi őrizetbe kell őket helyezni.

Megszűnik az előzetes letartóztatása és házi őrizetbe kerül pénteken M. Róbert, az alvilágban "fekete seregként" számon tartott bűnözői csoport feltételezett vezetője és két társa a Fővárosi Bíróság csütörtöki döntése nyomán.

M. Róbert és társai ellen emberölés és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Bíróság előtt folyamatban lévő ügy első-, ötöd- és tizenkilencedrendű vádlottja hagyhatja el pénteken a büntetés-végrehajtási intézetet.

Őket a rendőrség naponta legalább háromszor ellenőrzi majd.

A három vádlott esetében az előzetes letartóztatás időtartama eléri a három évet, és a törvény szerint ez maximálisan ennyi ideig tarthat.

Az ügy 28 vádlottja közül jelenleg hárman vannak még előzetes letartóztatásban, többen házi őrizetben, és - mint a bíró fogalmazott - "ebből következően indokolatlannak tűnik a pánikkeltés a média részéről, ami arra irányul, hogy veszedelmes bűnözők kerülnek szabadlábra". A tárgyalás október közepén folytatódik.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságon 2006. június 28-án jelentették be, hogy a rendőrség elfogta azt a bűnözői kört, amelyik felelős az alvilágban Ragyás Tóniként ismert férfi megöléséért, valamint más súlyos bűncselekmények elkövetéséért. A rendőrség megállapította: M. Róbert adott utasítást arra, hogy egy pénzügyi vita miatt öljék meg az egyik ellenérdekű csoport vezetőjét, ennek következménye lett a fővárosi Colosseum diszkóban egy lövöldözés, valamint M. Róbert adott utasítást a mátészalkai vállalkozó megölésére is.

M. Róbert és 26 társának büntetőpere 2007. március 6-án kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A vádirat szerint a mátészalkai vállalkozó M. Róbert egyik riválisa volt a csengersimai határátkelőnél folytatott illegális cigarettakereskedelem felvásárlójaként. M. Róbert javaslatot tett a piac felosztására, a vállalkozó színleg elfogadta az ajánlatot, de nem tartotta be. 2004. november 10-én, megtorlásul, M. Róbert utasítására Budapestről, Miskolcról, Szolnokról és Érdről a szervezet tizenhárom tagja indult Mátészalkára megölni V. Jánost. A támadók zárva találták az ajtót, nem tudták betörni azt. Bár többször rálőttek áldozatukra, végül elmenekültek, amikor a férfi a hozzátartozóinak kiabálni kezdett, hogy hívják a rendőrséget. V. János mellkasi sérüléseket szenvedett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!