Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Három halott az észak-karolinai robbanásban

2003.01.30. 09:50
Legalább három ember életét vesztette, és harmincheten megsérültek, amikor szerda délután robbanás történt egy amerikai egészségügyi eszközöket gyártó üzemben. Feltételezések szerint több ember az égő épületben rekedt.
Szerda délután erős robbanás rázta meg az észak-karolinai Kinstonban fekvő West Pharmaceuticals üzemét. A detonáció három embert ölt meg, harminchetet pedig megsebesített. Az sérültek többsége a kezén és hátán szenvedett égési sérüléseket. A robbanás és azt követő tűz még 50 kilométeres körzetből is jól látható volt. A hatóságok megkezdték a gyár egymérföldes körzetének evakuálását. A robbanás szétszórta a gyárépület tetejének darabjait, amelyek a környéken álló fákat is lángra lobbantották.

Megszegték az előírásokat

A West Pharmaceuticals főleg fecskendőket és egyéb műanyag egészségügyi termékeket állított elő. Eddigi adatok szerint körülbelül 150 ember tartózkodott az üzemben a robbanás pillanatában. Egyesek szerint elképzelhető, hogy több ember a lángoló gyárépületben rekedt. A mentőcsapatok több tucat mentőautóval és hét helikopterrel vonultak a helyszínre. A katasztrófa oka egyelőre ismeretlen, a hatóságok megkezdték a lehetséges okok kivizsgálását. A BBC információi szerint tavaly az üzemre jelentős bírságot róttak ki, mert több biztonsági előírást szegtek meg.