Elemér
-1 °C
10 °C

Kórházba került szalmonella gyanújával 15 középiskolás

2003.05.21. 12:17
Vélhetően szalmonellával fertőzödött meg az a 16 középiskolás, akik egy hétvégi balatoni kirándulás után lettek rosszul. A diákok egy kivétellel kórházba kerültek, megbetegedésüket pedig egy balatonboglári étteremben elfogyasztott ebéd okozhatta.
Feltehetően szalmonellafertőzéstől betegedett meg 16 középiskolás diák egy hétvégi Balaton-parti kirándulás során; a betegeket a mohácsi, a pécsi kórházban és otthon ápolják, állapotuk jó. Fekete Zsuzsanna, az ÁNTSZ Baranya megyei intézetének járványügyi osztályvezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szederkényi iskolások Balaton körüli utazáson vettek részt, melynek keretében vasárnap egy balatonboglári vendéglőben ebédeltek.

A gyerekek a hét elején rosszul lettek, hánytak, lázuk és rendszeres hasmenésük volt, ezért 14 diákot a mohácsi, egyet a pécsi kórházba szállítottak, egyiküket pedig körzeti orvos édesapja otthon ápolja. Kardos Mária, a mohácsi kórház gyermekosztályának főorvosa beszámolt arról, hogy a betegek közepesen súlyos állapotban voltak, tízen a kiszáradás ellen infúziót is kaptak. Állapotuk azóta sokat javult, jelenleg jónak mondható. Szavai szerint elképzelhető, hogy szalmonellafertőzésben szenvednek, de a tüneteket más baktériumok is okozhatták.

Fekete Zsuzsanna elmondta: a gyanú szerint a betegséget a boglári vendéglőben pörkölt mellé elfogyasztott nokedli idézhette elő, de a gyerekek a kiránduláson emellett sok más ételt, többek között fagylaltot is ettek. A tisztiorvosok vizsgálják a széklet- és ételmintákat, eredmény néhány nap múlva várható.