Szilárda
0 °C
6 °C

DNS-e miatt pereskedik a rendőrséggel

2006.05.07. 16:41
A magyar származású és Kanadában életfogytiglani börtönbüntetését töltő Demeter Péter bíróság előtt próbálja érvényesíteni jogait, ugyanis nem látja szükségesnek DNS-vizsgálatát. Nem hisz a győztes perben, viszont szívesen beszélne a nyilvánosság előtt az 1974-es gyilkosságról.

Demeter Péter semmi mást nem szeretne, csak eltűnni valahol Kanadában, és új néven leélni hátralévő napjait, írja a Toronto Star. A súlyos beteg férfinak azonban a Kingston Fegyház cellájában kell letöltenie élete hátralévő részét.

Mississauga volt ingatlanosát 1974-ben ítélték el Kanadában. Az ország történetében - a lap megfogalmazása szerint - soha ekkora vihart nem kavart még bírósági tárgyalás. Az ítélet szerint Demeter 33 éves, Christine nevű ausztrál származású feleségét gyilkoltatta meg.

A nő holttestét 1973 júliusában, a családi luxusvilla garázsában találták meg, agyonverve. Demeter mindig is az állította, semmi köze a brutális gyilkossághoz.

A rendőrség ellen

Demeter sok év után most újra reflektorfénybe került, mivel elhatározta, hogy harcot indít Peel régió hatóságaival szemben , akik DNS-mintát szeretnének venni tőle. "Nem megyek én sehova, miért kell nekik annyira a DNS-mintám?" - tette fel a kérdést a 73 éves Demeter a Toronto Starnak adott interjúban. "Az, hogy a DNS-mintámat elhelyezik a nemzeti adatbázisban, nem segít senkin."

"Ha nem vagyok elég szerencsés ahhoz, hogy holnap reggel egy súlyos szívinfarktusra vagy agyvérzésre ébredjek, amiért egyébként minden este imádkozom, akkor a Kingston Fegyházban töltöm majd utolsó napjaimat. Túl vagyok egy teljes évig tartó kemoterápiás kezelésen, és nem az én agyam az, amelyik sorvadni kezdett, ha érti, mire gondolok" - jegyezte meg Demeter.

DNS-adatbázis

Annak ellenére, hogy a férfi jelenleg az 1974-ben kirótt ítélet szerinti ötszörös életfogytiglani börtönbüntetését tölti, Peek rendőrségének joga van hozzá, hogy DNS-mintáját az adatbázisba felvegye.

A hatóságok genetikai mintát vehetnek bárkitől, akit emberölés vagy bizonyos szexuális bűncselekmények miatt tartóztattak le 2000 előtt. A mintákból egyszerűen kiderülhet, ha valaki más bűncselekményeket is elkövetett, így például megoldódhatnak eddig felderítetlen gyilkossági esetek is. Jelenleg több mint 27 ezer azonosítatlan DNS-mintát tárolnak Kanada bűnügyi nyilvántartásában.

Per a perben

Demeter most 18 év után először jelenet meg a nyilvánosság előtt, Kingston bíróságán, ugyanis beperelte Peel rendőrségét. Nem hisz abban, hogy megnyerheti a pert, azonban szeretné a bíróság előtt előadni, hogyan zaklatta őt Peel rendőrsége 33 éven keresztül, valamint a nyilvánosság előtt akar beszélni azokról a gyilkossággal kapcsolatos dolgokról, amiket szerinte az ítélet meghozatalakor a bíróság nem vett figyelembe.

Pénzért ölt

Demeter verziója szerint az elmúlt 33 évben nyolc olyan embert gyilkoltak meg, akik tisztában voltak felesége halálának körülményeivel. Az ítéletben az áll, hogy a férfi félrelépett, és bérgyilkost fogadott arra játszva, hogy felmarkolhatja a felesége életbiztosításából származó 1 millió dollárt.

Demeter szerint viszont felesége küldött rá bérgyilkost, akit a nő nem tudott kifizetni, ezért lett belőle végül áldozat. A bérgyilkost azonban a bíróság már nem tudta meghallgatni, a tárgyalás előtt ugyanis egy rendőrségi rajtütés közben lelőtték. Május végén újabb tárgyalás várható Demeter ügyében.

Demetertől a bíróság már kétszer megtagadta a feltételes szabadlábra helyezést, amit 2007-ben újra jogosult kérelmezni. Valószínű azonban, hogy nem él ezzel a lehetőséggel: "A magyarok azt szokták mondani, hogy az idióta ember kétszer próbálja meg ugyanazt, és különböző eredményekre számít. Hát én nem vagyok idióta."