Bernadett
-2 °C
4 °C

Felfüggesztették a blogoló stewardesst

2004.10.27. 15:49
"Jogi segítségre van szükségem, amilyen gyorsan csak lehet! Queen of the Sky arra gyanakszik, hogy munkaadója megpróbálja KIRÚGNI őt, amiért kitette az internetre a róla készült, egyenruhás képeket. Q of S-t magyarázat és fizetség nélkül felfüggesztették. Amint tudom, miről van szó, folytatom" - írja szeptember 25-i bejegyzésében Ellen Simonetti, azaz Queen of the Sky, felfüggesztett légiutas-kísérő és blogger. A Delta Airlines szabályzata nem rendelkezik a bloggerekről, de a hölgyet kommentár nélkül felfüggesztették.
Felfüggesztettek állásából egy légiutas-kísérőt, mivel a Delta Airlines-nak nem tetszettek a hölgy blogján közölt "illetlen képek". A légitársaság nem fejtette ki, melyik képpel és miért volt gondja. A Queen of the Sky néven író hölgy - eredeti nevén Ellen Simonetti - úgy sejti, munkaadójának valószínűleg az a kép szúrta a szemét, amelyen egy repülő utasterében, felcsúsztatott szoknyával pózol.

A stewardess, aki azért kezdett blogírásba, hogy könnyebben feldolgozhassa édesanyja halálát, félfiktív történetekben dolgozta fel élményeit, és soha nem említette sem a légitársaság nevét, sem az annak székhelyéül szolgáló várost. Queen of The Sky az Anonymous Airlines alkalmazásában állt Quirksville városban, egészen szeptember 25-ig, amikor ügyének további kivizsgálásáig felfüggesztették.

Panasszal élt

"Sosem gondoltam volna, hogy bajba kerülök a blog miatt. Arra számítottam, hogy ha valami kifogásuk van, először figyelmeztetnek és csak utána cselekednek" - mondta Simonetti a BBC Online-nak. Hozzátette, tudomása szerint a Delta Airlines belső szabályzata nem tiltja az alkalmazottaknak az online naplóírást. A légiutas-kísérő ezért panasszal fordult egy, az alkalmazottak érdekeit képviselő, amerikai szervezethez (US Equal Employment Opportunity Commission).

A Delta Airlines szabályzatában szerepel, hogy az alkalmazottak csak a cég hozzájárulásával viselhetik az egyenruhát, de a privát fotókról és a weboldalakról nem rendelkeznek. Miután Simonettit felfüggesztették, azonnal eltávolította a kérdéses képeket. A Delta Airlines szóvivője a BBC-vel közölte: "Csak annyit mondhatok, nem a médiával fogjuk megtárgyalni az alkalmazottainkkal kapcsolatos belső ügyeket."

Veszélyes játék

A privát weboldalak, köztük a blogok veszélyesek lehetnek mind az alkalmazottak, mind munkaadóik számára, mondta Jeffrey Matsuura a daytoni egyetem internetjogi programjának vezetője. Bár egyes munkáltatók még biztatják is beosztottaikat a blogolásra, nem egy esetben előfordult, hogy bajuk származott az internetes aktivitásból. "Nem szabad elfelejteni, hogy beosztottként az ember többé nem rendelkezik a szólásszabadság jogával" - tette hozzá.

Simonetti így fogalmazott a BBC Online-nak: "Ha megkértek volna, hogy szüntessem meg a blogot, megtettem volna, de ezt a lehetőséget nem kínálták fel. A blogolás új, ismeretlen problémát jelent a munkaadóknak, és jó lenne, ha szabályoznák. Ha tudtam volna, hogy az állásomba kerül, nem csináltam volna ezt."

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft