Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Bosznia betiltaná a szőke nős vicceket

2003.08.18. 13:57
Bíróság elé citálhatják szőke nős vicceket mesélő embertársaikat a boszniai nők. A nemi egyenlőségről szóló törvény minden, a nőket ért támadást megtorol. A cikkíró elérzékenyül, és személyes vallomást tesz.
Beperelhetik az őket hajszínük miatt nevetségessé tevőket a boszniai nők a volt jugoszláv köztársaság új egyenjogúsági törvénye alapján - írja az Ananova. A két hónapon belül hatályba lépő nemi egyenlőségi törvény szabálysértésként kezelné a hajszín alapján megkülönböztető megjegyzéseket.

"Az új törvény lehetővé teszi, hogy a szőke nők bírósági eljárást kezdeményezzenek az őket sértegetők ellen, akkor is, ha a sértés valójában egy szóke nős vicc volt" - nyilatkozta a Nezavisne Novine című napilapnak Szavima Terzics, a Nemzetközi Emberjogi Csoport boszniai igazgatónője.

Az Ananova nem számol be a szőke nős viccek büntetési tételeiről

A törvény végrehajtását feltehetően megnehezíti, hogy a térséget jól ismerő újságíró tapasztalatai szerint még a leggyengébb szőke nős viccek is megmagyarázhatatlan népszerűségnek örvendenek a volt Jugoszlávia területén. Legutóbbi horvátországi utazásom során tíz percnél hosszabb társalgás nem telhetett el fárasztó szőke nős vicc nélkül. A törvény remélhetőleg javít valamit a helyzeten.