József, Bánk
-6 °C
0 °C

Gyermekpornó-hálózat rács mögött

2001.03.28. 12:07
Kiterjedt gyermekpornó-hálózatot göngyölített fel az orosz hatóság. A kilenc letartóztatott az illegális "Kék Orchidea" elnevezésű weboldalt működtette, melynek képein és videóin kisfiúk fajtalankodnak. Az ügyben további letartóztatások várhatók.
Négy amerikai és öt orosz nemzetiségű internetes bűnözőt tartóztatottak le a hatóságok, amiért gyermekpornó-filmeket és képeket forgalmaztak a világhálón keresztül. Az Egyesült Államok vámhatósága segítette a moszkvai rendőrséget a hálózat tagjainak felkutatásában. A vádlottakat illegális videók és képek készítésével és forgalmazásával vádolják.

A videókon orosz, hat-nyolc éves fiúcskákat kényszerítenek fajtalankodásra. A weboldal után "Kék Orchidea" fedőnévvel ellátott nyomozás, melynek keretében eddig kilenc feltételezett elkövetőt tartóztattak le, folytatódik. Az ügyben további letartóztatások várhatók.

A "Kék Orchidea"

A vádlottak által üzemeltetett weblap többszáz videót adott el kétszáz és háromszáz dolláros ár között legkevesebb nyolcvan vásárlónak világszerte. Az eredményt rövid működése alatt, 2000 márciusa és decembere között érte el az oldal.

Az amerikai vámhatóság emberei potenciális vásárlónak adták ki magukat, így segítve a moszkvai partnert a nyom követésében egészen az elkövetőkig. Az első letartóztatás tavaly decemberében történt.

A legutóbbi magyar eset
Magyarországon ilyen jellegű eset utoljára az egykori kispesti polgármester, Lévai Levente ügye kapcsán merült fel - tudatta az Indexszel Borbély István ügyészségi szóvivő. Lévai a vád szerint otthoni számítógépéről tett fel a világhálóra saját készítésű pornográf képeket gyermekekről. A nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett folyik. Lévai úr jelenleg önkormányzati képviselő.
Kiszűrik az illegális képeket

A gyermekpornó meglehetősen felkapott az interneten, és mint ilyen, komoly pénzügyi érdekek húzódnak mögötte. "A Kék Orchidea akció azt demonstrálja, hogy az ilyen jellegű illegális filmek készítőjének nincs nagy jövője" - mondta el a BBC-nek Charles Winwood, az amerikai vámhatóság munkatársa.

Több mint százezer weboldal hozható összefüggésbe valamilyen módon gyermekpornó készítésével, vagy forgalmazásával. "Az ilyen jellegű videók kiszűrése és az ezt követő nyomozati periódus széleskörű nemzetközi összefogyást igényel" - tette még hozzá a szakértő.