Döglött bomba miatt ürítették ki a Ferencvárost

2008.07.29. 19:55
Nem volt gyújtószerkezet, de még töltet sem abban a második világháborús bombában, amely miatt több ezer embernek kellett elhagynia otthonát a IX. kerületben. Az egytonnás német bombát valószínűleg már a háború után hatástalanították, és egyszerűen visszatemették a földbe. A tűzszerészek parancsnoka szerint nem volt hiábavaló az óvatosság.

Hétfőn este egy II. világháborúból megmaradt bombát találtak egy régi malomépület bontásakor a IX. kerületben. A Vaskapu utca és a Tóth Kálmán utca kereszteződésében talált bombának csak a teteje állt ki a földből.

Az első információk egy hatalmas, pusztító erejű, közel 2 tonnás (4000 fontos) amerikai rombolóbombáról szóltak. A bomba hatástalanításakor derült csak ki, hogy egy 1 tonnás, SB 1000-es aknahatású német repülőbombáról van szó.

A katasztrófavédelem egy kilométeres körben rendelte el a kiürítést. A IX. kerületnek ezen a részén 16 ezer bejelentett lakost regisztráltak. Ennyi embert biztosan nem kellett a hatóságok közreműködésével eltávolítani a helyszínről: ebben az időben sokan nyaralnak, napközben dolgoznak, a többség pedig önszántából ismerősökhöz, rokonokhoz ment.

A nap történéseinek képes összefoglalója...

A terület kiürítése mégsem ment gördülékenyen. Nyolc óra kellett ugyanis ahhoz, hogy mindenki elhagyja a lakását. A rendőrség azzal indokolta a kiürítés elhúzódását, hogy a környéken sok az idős, beteg ember, s az ő elszállításuk nagyobb szervezést és odafigyelést kívánt.

Ugyanakkor az Index olvasói közül néhányan, akik a kiürítésre kijelölt zónában laktak, arról számoltak be, hogy ellentmondó információkat kaptak a helyszínen, s a szervezés sem volt tökéletes.

Két befogadó helyet jelöltek ki, később megnyitottak egy harmadikat is annak a több száz embernek, aki nem tudott máshova menni. A kitelepítettek vizet, élelmiszert kaptak. Az ÁNTSZ szerint rendben zajlott a lakosság evakuálása a IX. kerületben. A lakosságot befogadó helyeken az orvosi ellátás jól működött, volt elég ágy a fekvőbetegeknek, és kívánság szerinti mennyiségben volt palackozott ivóvíz.

A kiürítéskor lezárták az utcákat, elterelték a tömegközlekedést, kikapcsolták a villany, víz és gázvezetékeket. A bomba miatt szünetelt a munka a Haller utcai és a Vaskapu utcai APEH-irodában, az OTP Bank telefonos ügyfélszolgálatán, valamint nem láttak el betegeket a Mester utcai orvosi rendelőben.

A területet délután öt órakor, azaz nyolc óra alatt sikerült kiüríteni. A tűzszerészeknek másfél méter mélyre kellett leásniuk, hogy kiemelhessék a szerkezetet a betontörmelék közül. A bombát fél hétkor hatástalanították.

...és a bombafinálé képekben

Kiderült, hogy a bombatestben nem volt sem gyújtószerkezet, sem robbanótöltet, gyakorlatilag csupán egy nehéz fémköpenyt rejtett a föld. A bombatestet Sződligetre, a tűzszerészeti telepre szállították, ahol egyszerű vashulladékként kezelik.

Hajdu Gábor, a tűzszerészek parancsnoka azt mondta: a második világháború ideje alatt és után gyakori volt, hogy a lehullott bombákat a helyszínen elföldelték vagy hatástalanították, aztán egyszerűen ott hagyták. A Magyarországon eddig fellelt világháborús bombák 98 százaléka éles volt, ezért nem volt hiábavaló a mostani jelentős készültség és óvatosság - indokolta a rendkívüli intézkedéseket Hajdu Gábor.

  • Hírek
  • Árfolyam