Paszkál
10 °C
15 °C

Tűz az egyetemi lőtéren

2006.08.09. 18:38
Kigyulladt a Budapesti Műszaki Egyetem pincéjében található lőtér kedden este. A balesetben meghalt három tűzoltó, heten füstmérgezést kaptak. A kimentett gyakorlatozó civilek állítólag szabálytalanul, AK-47-es gépfegyverekkel lőttek a zárt lőtéren. A lőtér vezetője szerint minden szabályosan történt.

Három tűzoltó meghalt, heten füstmérgezést kaptak kedden este a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének pincéjében, ahol tűz ütött ki este tíz óra után. Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője az esetet Magyarország tűzoltótörténetének legtragikusabb oltásának nevezte. (Jobb felszereléssel akár élve megúszhatták volna >>>)

Több bizottság és hatóság vizsgálja, miként veszthette életét a műegyetemi lőtéren keletkezett tűzben három tűzoltó. Az áldozatok nagy valószínűséggel eltévedtek a sűrű füstben, és palackjukban nem maradt elég levegő arra, hogy kijöjjenek a bonyolult elrendezésű pincéből. Az elhunyt tűzoltókat hősi halottá nyilvánították, és posztumusz előléptették. Bővebben>>>

Semmit nem lehetett látni

A szóvivő az Indexnek elmondta, a labirintusszerű pincerendszerben található, 200 négyzetméteres lőtér gumifala lőgyakorlat közben gyulladt ki. A helyszínen gumianyagok, szigetelőanyagok fogtak tüzet, az ezekből keletkezett mérgező füst okozta a három tűzoltó halálát. További hét tűzoltó füstmérgezést szenvedett, őket kórházba szállították, állapotuk kielégítő, közülük hárman már délután elhagyhatják a kórházat. A három gyakorlatozót a tűzoltók sikeresen kimentették. Ezt követően többen felderítésre indultak a labirintusban, hogy megnézzék, vannak-e még bent emberek. Molnár Péter közlése szerint "a látótávolság nulla volt".


Tekintse meg képeinket!

A helyszínre huszonöt tűzoltóautó és legalább 130 tűzoltó vonult ki. A füst miatt a tűzfészket nehezen tudták megközelíteni, így a tűz sokáig égett. A lángokat csak szerda reggel hat órára sikerült eloltani.

Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője reggel az Indexnek elmondta, hogy most hallgatják ki a gyakorlatozókat. Egyelőre büntetőeljárást nem indítottak az ügyben, de a BRFK egy vizsgálóbizottságot állít fel. A szóvivő elmondta, délután tudnak részletes tájékoztatást adni arról, hogy kik, milyen engedélyekkel, milyen fegyverekkel gyakorlatoztak.

A Lánglovagok.hu tűzoltóportál arról tudósít, hogy a tűzoltók légzőkészülékkel hatoltak be a pincébe, de a levegőjük elfogyott, mielőtt kijutottak volna.

Szabálytalanul lőttek?

A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság is bizottságot hozott létre a tűz körülményeinek kivizsgálására. Szerda reggel a Nap-keltének nyilatkozó Demszky Gábor főpolgármester azt mondta, hogy a kimentett gyakorlatozó civilek szabálytalanul, egy AK-47-es gépkarabéllyal lőttek a zárt lőtéren. A főpolgármester elmondta azt is, hogy az elhunyt tűzoltók fiatal tisztek voltak: egyikük 23 éves, a másik kettő 25 éves.

Szerda reggeli felvételeink
Szerda reggeli felvételeink

Hidvégi Győző, a lőtér vezetője szerint kizárt, hogy bárki AK-47-es gépkarabéllyal lőttek volna. A lőtér honlapján ugyanakkor azt állítják, hogy mód van ilyen fegyverrel lőni. Az oldalon kép és szöveg is található arról, hogy lehetőség van AK-47-essel lőni. "Avtomat Kalasnyikov 47 Igen, ez bizony az! A jó öreg orosz, az AK-47-es. Nálunk ezzel is lehet löni" - hirdeti az oldal. A lőtér vezetője szerint óriási félreértés lehet, mivel a lőtéren használható fegyver, az AK-47-es egy lebutított verziója, amivel csupán egyes lövéseket lehet leadni, sorozatot viszont nem.

Hidvégi áűllítja, szigorú szabályzatuk szerint, az előírásoknak megfelelő körülmények között és gyakoroló fegyverekkel lőttek a baleset időpontjában. "Természetesen meg kell várni a vizsgálatok eredményeit, de véleményem szerint a baleset fatális véletlen" - mondta Hidvégi Győző, aki úgy véli, a lövedékek súrlódási hője okozhatta a tűzet, de ugyanígy lehetséges, hogy a gumifal közelében lévő ventilátor lett zárlatos.

A szakosztályvezető az MTI-nek elmondta, hogy a tűz keletkezésekor a lőtéren négyen tartózkodtak: három sportlövő, valamint a lövészetvezető, aki - véleménye szerint - szakszerűen járt el a tűz fellobbanásakor. Hídvégi értesülései szerint ugyanis a lövészetvezető a vele tartózkodó három embert kivezette a baleset helyszínéről, a helyszínre érkező tűzoltóknak pedig megmutatta a tűzfészket. Egyébként egyetemisták, egyetemi dolgozók és fegyveres testületek tagjai járhatnak a lőtérre - mondta Hidvégi.

Éjszakai riasztás (Fotó: Index)
Éjszakai riasztás (Fotó: Index)

Az egyetem rektora szerint a történtek felvetik a kérdést, fenn kell-e tartani a mintegy száz esztendeje működő, az eredeti tervekben is szereplő lőteret. "Erre, én úgy látom, nincsen semmi szükség" - mondta Molnár Károly az MTI-nek; "az egyetem a hagyományőrzésre és az egyesületre tekintettel hagyta ezt működni" - fogalmazott. "A Műegyetem központi épülete és az emberéletek sokkal értékesebbek" - jelentette ki Molnár Károly, hozzátéve, eddig is csak oktatási időn kívül tarthattak ott lövészetet.

Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter hősi halottakká nyilvánította az elhunyt tűzoltókat, a műegyetem 500-500 ezer forintot ajánl fel a tűz áldozatainak családjai számára, a fővárosi önkormányzat egymillió-egymillió forintot.