Mátyás
-6 °C
1 °C

Rabbik vizsgálják a magát zsidónak tartó indiai törzset

2004.08.10. 17:36
Eddig ismeretlen, magát a bibliai Izraelig visszavezető törzsre bukkantak Indiában. A Bnei Manassze törzs zsidóságát rabbik tesztelik. Egyes szakvélemény szerint kétségtelenül zsidókat találtak, a küldöttség egyik tagja szerint azonban nem könnyű eldönteni, ki a zsidó.
Izraeli rabbikból álló küldöttség járt Indiában, hogy megvizsgálja, kaphatnak-e izraeli állampolgárságot egy ott élő és magát egy bibliai zsidó törzs leszármazottjának tartó népcsoport, a Bnei Manassze tagjai - jelentette kedden az izraeli katonai rádió. A küldöttség Slomo Amar izraeli szefárd főrabbi vezetésével a múlt héten volt Indiában.

Nehéz eldönteni

A vizsgálódások az ország északkeleti részén, Manipur és Mizoram szövetségi államok területén élő, magát a Manassze törzs leszármazottjának tartó több ezer indiai állampolgárt érintik. Az izraeli "hazatérési törvény" értelmében az izraeli állampolgárság megillet minden zsidó származású személyt.

Elijahu Birnbaum rabbi a delegáció tagjaként úgy vélekedett, a szóbeli hagyományok és a vallási szokások alapján kétség sem fér ahhoz, hogy ezek az emberek a zsidó néphez tartoznak. Amar főrabbi ugyanakkor kijelentette: a döntést csak az összes tényező ismeretében lehet meghozni, "mert nehéz azt eldönteni, hogy ki zsidó és ki nem".

A zsidó államba mintegy százezer etiópiai zsidó, úgynevezett falasa települt át az elmúlt években több hullámban. Az első falasákat 1984-85-ben, az úgynevezett "Mózes-hadművelet" keretében, légihídon menekítették Etiópiából Izraelbe.