Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Második napja lángol az angliai olajraktár

2005.12.12. 06:22
Egy nappal a hempsteadi olajtárolók robbanása után még mindig 30-40 méteres lángokkal küzdenek a tűzoltók. Bár az olajtársaságok szerint a katasztrófa egy napra sem okoz kiesést a benzinellátásban, pánikszerű felvásárlás kezdódött Angliában.

Hétfő hajnalban is lángolt még a London melletti Hertfordshire grófságban a vasárnap reggel felrobbant olajtároló. A hatalmas olajkészlet megsemmisülése miatt Angliában több helyen is pánikszerű felvásárlások kezdődtek, bár a hatóságok szerint az európai ipar eddigi talán legsúlyosabb balesete nem okoz jelentősebb ellátási gondokat.

Hétfő hajnalban 150 tűzoltó küzdött a 30-40 méter magasra felcsapó lángokkal, amelyek sűrű olajfüsttel borították be Délkelet-Anglia jelentős részét. A füstöt gyenge északi szél sodorta London és a környező délkeleti térségek felé. A füsttömeg oszlását meteorológus szakértők szerint akadályozza a fagyos, ködös talajközeli légréteg és a fölötte lévő melegebb levegő elegye.

A környéken hétfőre hetven iskolát bezártak. A robbanássorozat Londontól északra, a Hertfordshire grófságbeli Hemel Hempstead mellett működő Buncefield olajtároló telepen történt vasárnap kora reggel. A tűzoltóság szerint összesen húsz, egyenként 14 millió literes tartály égett.

A szerencsétlenségben 43-an megsérültek; halálos áldozatok nincsenek, ugyanakkor kétezer embert egész éjszakára evakuálni kellett lakóhelyéről. A detonációk dörejét a BBC rádió beszámolója szerint még Hollandiában is hallani lehetett. A légnyomás nagy körzetben rongált meg épületeket; sok lakóház teteje lerepült.

Hertfordshire grófság tűzoltóparancsnoka szerint valószínűleg az európai ipar történetének legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli szerencsétlenségéről van szó.

Anglia több térségében pánikvásárlások kezdődtek a benzinkutaknál, hosszú sorokkal, mert az autósok attól tartottak, hogy a telep kiégése miatt üzemanyaghiány lép fel. A Buncefield tárolót használó nagy olajtársaságok - a Total, a BP, a Texaco és a Shell - vezetői vasárnap éjjel sürgősségi telekonferencián dolgozták ki az ellátási lánc átszervezését, és közölték, hogy 24 órán belül helyreáll a tároló által kiszolgált térség üzemanyag-ellátása.

A brit olajipar vezetői hangsúlyozták, hogy nem kell üzemanyaghiánytól tartani, mert Buncefield nem elsősorban finomító, hanem tároló telep volt, és az ágazat finomítói kapacitásaiban a szerencsétlenség nem tett kárt. A most elpusztult üzem az ötödik legnagyobb angliai olaj- és olajtermék-tároló telep volt; összesen négyszáz tartályautó szállította innen folyamatosan az üzemanyagot a délkelet-angliai benzinkutakhoz.

A világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőtere, a London nyugati határában fekvő Heathrow is innen kapta közvetlen vezetéken a repülőgépek tankolásához szükséges kerozinmennyiség harmadát. A repülőtér közölte, hogy kétnapi készlete van kerozinból, addig pedig megszervezi a kiesett mennyiség pótlását.

Bár a hatóságok továbbra is kizárják a terrorakció lehetőségét és balesetről beszélnek, az eset felderítésébe beszállt a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya is, jelentette a BBC.