Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Thaiföld a magyar bűnözők üdülőparadicsoma

2008.07.10. 12:55
Közel ezer magyar bűnöző menekülhetett Thaiföldre, hogy kivárja ügye elévülését vagy eltűnjön a hatóságok elől, olvasható a Napi Gazdaságban. A dél-kelet-ázsiai ország azért vonzó, mert nincs kiadatási egyezménye Magyarországgal, s kevés pénzből is meg lehet élni. A hvg.hu egy rendőr és egy kint bujkáló bűnöző baráti hangvételű telefonbeszélgetését is közli.

A magyar köztörvényes bűnözők üdülőparadicsomává vált Thaiföld. A Napi Gazdaság információi szerint a délkelet-ázsiai országban a magyar büntetés-végrehajtás elől menekülők száma mostanra az ezret is elérte.

Sokan csak az elévülési idő letelte után költöznek haza, de van, aki letelepedik az országban. Thaiföld azért vonzó, mert nincs kiadatási szerződése Magyarországgal. Jó a bűnözőknek, hogy az ország mérete és bürokratikus rendszere miatt néha azt is nehéz kideríteni, hogy a körözött személy ott tartózkodik-e. Az élet is rendkívül olcsó, a havi átlagkereset 50 euró (11-12 ezer forint) körül van, a magyar életszínvonalnak megfelelő körülményeket pedig 500 euróból (110-120 ezer forint) egy egész család számára fedezni lehet.

Az ORFK szóvivői irodája a Napi Gazdaság információt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. Mint mondták, jelenleg közel 16 ezer magyar áll körözés hatálya alatt, de a körözés elrendelésétől számított másfél éven belül 89 százalékukat sikerül elfogni.

A lap neve elhallgatását kérő informátora szerint a Thaiföldön bújkáló bűnözők között a pitiáner csalóktól, a komolyabb bűnözőkön át a gazdasági bűncselekmények elkövető fehérgallérosokig mindenki megfordul.

A hvg.hu ehhez kapcsolódóan közli a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egyik, a titkosítás alól már feloldott lehallgatási jegyzőkönyvét. A szövegben egy rendőr százados egyeztet egy Thaiföldön bujkáló körözött bűnözővel.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által készített felvétel egyben azt is bizonyítja, hogy egyes esetekben a rendőrség nemcsak tudja, hogy hol tartózkodik egy bűnöző, de - ha érdekei úgy szolgálják - baráti hangvételű egyeztetéseket is folytat vele. A közölt beszélgetés alapján a Thaiföldön bújkáló bűnöző hazatérését készítik elő, hogy segítsen más bűncselekmények felderítésében és részt vegyen a tanúvédelmi programban.