Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Óriáskígyók szabadultak Jihlavára

2003.08.13. 06:32
Újszülött jamaikai boák szöktek meg a csehországi Jihlava állatkertjéből. A hüllők akár két méter hosszúra is megnőhetnek. Főként gerinceseket - például emlősöket - fogyasztanak.
Tizenhat ritka jamaicai boa született nemrég a csehországi Jihlava állatkertjében és - mintegy életképességüket bizonyítandó - mindjárt meg is szöktek az állatkert viváriumából - közölte a CTK hírügynökséggel Eliska Kubikova, az állatkert szóvivője. Az állatkert szakértői arra számítottak, hogy a kis boák szeptemberben jönnek a világra. Korai megszületésük meglepte őket és a vivárium még nem volt teljesen felkészítve a számukra.

Jihlava hét évvel ezelőtt szerzett be - Csehországban először - néhány jamaicai boát az amerikai Durrell állatkertjétől. Kubikova szerint lehetséges, hogy további két nőstény várandós.

A jamaicai boák 2,2 méter hosszúra nőnek meg, színük fekete-sárga. Fákon és a földön egyaránt élnek, trópusi erdőkben csakúgy, mint hegyvidékek erdőségeiben. Főleg éjszaka mozognak. Fogságban akár harminc évig is elélhetnek. Gerincesekkel - főként emlősökkel - táplálkoznak.