Árpád
-2 °C
4 °C

Kutyafejű boát loptak a budapesti állatkertből

2004.09.08. 10:42
Elloptak egy kutyafejű boát a Fővárosi Állat- és Növénykertből, az állat hiányára a kedd reggeli ellenőrzéskor figyeltek fel az állatgondozók. Az állatkert ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a rendőrségen, és bíznak abban, hogy a könnyen azonosítható állat mihamarabb megkerül.
Elloptak egy különleges hüllőt a budapesti állatkertből, az eddig ismeretlen tettesek feltehetőleg hétfőn vitték magukkal a kutyafejű boát (Corallus caninus). A Fővárosi Állat- és Növénykert állatgondozói kedden reggel vették észre, hogy a védett és veszélyeztetett kígyó nincs a terráriumában. A helyszíni szemle során kiderült, hogy a terrárium oldalsó szellőzőjének hálóját egy körülbelül harminc centiméter hosszan átvágták, és ezen keresztül emelték ki az állatot. Az állatkert Igazgatósága ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

Könnyen azonosítható

Az ellopott állat hím, teste fűzöld, oldalán több függőleges, nyújtott körte alakú, fehéres színű mintázattal. Teste mintegy 170 centiméter hosszú. Az állat a fején található pikkelyek elhelyezkedése, valamint egyéb azonosító jelek alapján egyedileg is azonosítható. Az ismeretlen tettes által elvitt kígyó olyan fajhoz tartozik, amely itthon aránylag ritkának számít a kedvtelésből tartott hüllők között. Ezért, és mert az Állatkertnek módjában áll egyedileg is azonosítani az állatot, van esély arra, hogy megkerüljön az ellopott hüllő.

A kutyafejű boa védett, a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény kettes számú függelékében szereplő állatfaj.

A képen az ellopott állat látható (Bagosi Zoltán állatkerti fotós felvétele)

Lopják az állatokat

A múlt héten már elloptak az állatkertből egy rokokó varangyot (Bufo paracnemis), a Pálmaházból pedig egy smaragdvaránuszt (Varanus prasinus) próbáltak meg ellopni, sikertelenül. Az elmúlt években két selyemmajmot is elvittek az állatkertből.

Az elkövetés módszere arra utal, hogy a terráriumi állattartáshoz valamennyire értő elkövetők állhatnak az ügy hátterében, akik az ellopott állatokat valószínűleg el akarják adni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?