Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Magyar matematikus volt Bobby Fischer apja?

2002.11.19. 09:40
Hosszú időn át nyomozott az FBI az egykori sakkvilágbajnok Bobby Fischer édesanyja után, de a sakkozót is figyelték, mert attól tartottak, hogy a szovjetek beszervezték őket. A Washington Postban most közölt, a Népszabadság által ismertetett dossziéból az is kiderül, hogy az egykori világbajnok apja valószínűleg egy magyar matematikus volt. A Népszabadság úgy tudja, Fischer több éve Budapesten él, és rejtőzködő életmódot folytat.
A Washington Post hétfői számában foglalkozik az FBI Fischer-dossziéjával. A dokumentumok szerint a későbbi sakkvilágbajnok amerikai állampolgár édesanyja fiatalon előbb Németországba költözött, majd 1933-tól 1938-ig a Szovjetunióban élt, orvosi egyetemre járt. A nyolc nyelven beszélő, a pszichiátriai vizsgálat szerint ragyogó elméjű nő az amerikai orvosok 1943-as megállapítása szerint paranoiás volt. A doktorok nem tudhatták, hogy üldözési mániájának volt némi alapja: az FBI ekkor már szoros megfigyelés alatt tartotta, attól féltek, hogy szovjet kém. Az utolsó bejegyzés 1973-ból való, akkor az ügynökök azt tartották jelentésre érdemesnek, hogy az asszony ellenzi a vietnami háborút.

Többször volt Szovjetunióban

Az FBI a gyanút az egész családra kiterjesztette. Fischer 1958-ban, tizenöt éves korában járt először a Szovjetunióban - már amerikai bajnokként -, ahol versenyen vett részt.

Egy informátor szerint telefonon azt mondta anyjának: - Nem jó itt. Az FBI ezt ma már nem teljesen érthető logikával úgy magyarázta, hogy alighanem be akarták szervezni, de ő nem állt kötélnek. A finoman szólva furcsa viselkedésű sakkzsenit később is megfigyelés alatt tartották.

A szülők kommunista szimpatizánsok lehettek

Regina Fischer csak Bobby születése után, 1945-ben vált el férjétől, Hans-Gerhardt Fischer német biofizikustól, de az FBI szerint már jóval korábban különköltöztek. Fischer részt vett a spanyol polgárháborúban, ahol legjobb barátja egy Neményi Pál nevű magyar matematikus, a folyadékáramlás szakértője volt. Utóbbi a harmincas években érkezett az Egyesült Államokba, és egyetemeken tanított. Az FBI szerint mindketten a kommunistákkal szimpatizáltak. Neményi és Regina Fischer 1942-ben találkozott, Bobby 1943-ban született.

Magyarországon él?

Regina Brooklynban egyedül nevelte fel fiát. Egy 1952-es levélrészletből kiderült: olyan szegények voltak, hogy nem futotta egy szakadt cipő pótlására. Neményi ugyanabban az évben meghalt, Péter nevű fia az iratok tanúsága szerint meg volt róla győződve, hogy Bobby Fischer az ő féltestvére.

A rejtőzködő életmódot folytató Bobby Fischer a Washington Post szerint az elmúlt évek során Japánban, Magyarországon és a Fülöp-szigeteken bukkant fel. A Népszabadság információi szerint Fischer több éve Budapesten él.

Tavaly a szeptember 11-ei terrortámadás után hívta fel magára a figyelmet, a Fülöp-szigeteken egy rádiónak nyilatkozva gratulált a terroristáknak, és azt mondta, hogy az Egyesült Államokat el kell törölni a föld színéről. Ismert antiszemitizmusa, többször is gyalázta a zsidókat, hazug tolvajoknak nevezte őket. Anyja is, Neményi is zsidó volt.

Robert Fischer
Robert ("Bobby") James Fischer (New York, Brooklyn, 1943 - ) világbajnok 1972-től 1975-ig. Becsvágyása, győzni akarása tette méltán híressé a zseniális sakkozót. A hivatásos játékosnak tökéletesnek kell lennie - vallotta - mind a pozíciós, mind a kombinációs játékban, éppúgy ki kell tűnnie a megnyitás-elméletben, mint a végjáték-technikában.

Már fiatalon kitűnt tehetsége: 15 évesen a sakktörténelem legfiatalabb nagymestere lett. Ezzel együtt stílusa finomodott, tökéletesedett. Már a megnyitások esetében is gyakran felülkerekedett ellenfelein, mert a legelcsépeltebb változatokat is mélyen átgondolta. Fantasztikus rekordot mondhat magáénak: 21 nehéz játszmát nyert sorozatban egymás után! Ilyen teljesítményre előtte és utána talán egyetlen nagymester sem volt képes.

Fischer mindig meglehetősen különcként viselkedett. Előfordult, hogy egész egyszerűen nem ült le játszani, ha nem találta megfelelőnek a sakk-készletet, a székeket, a játék helyszínét, stb. Sőt, az ő nevéhez fűződik a sakkozók anyagi jólétének elősegítése is azzal, hogy sokszor fenyegetőzött visszalépéssel, mert nem kapott játszmáiért elég pénzt. Követeléseit teljesítettek is, így ő lett az első sakkozó, aki valóban jól élt, megélt abból, amit elért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!