Nyilatkozataiból próbál megélni 'DJ Bobo'

2001.03.31. 17:58
Gyöngyösi Henrik - akit eddig csak DJ Bobóként vagy Gy. Henrikként ismerhetett a közvélemény - saját állítása szerint úgy néz ki, mint egy hetvenéves. Ahhoz hogy 10-20 évig élhessen még, három alapszabályt tart fontosak: járni a kontrollra, szedni a gyógyszereket és helyesen táplálkozni. Fel van háborodva azon, hogy egy magazin leközölte a fényképét, és egy homoszexuális AIDS-es pornósztárnak állította be, aki évek óta szabadon fertőzi az embereket. Azt állítja, amióta tudja, hogy HIV-pozitív, nem volt olyan szexuális kapcsolata, amely közösüléssel végződött volna. Állását elveszítette, most abban bízik, hogy a televíziók elegendő pénzt fizetnek neki nyilatkozataiért, és majd talál valakit, aki egy fertőzött embernek munkát ad.
Gyöngyösi Henriket a rendőrség életveszélyt okozó testi sértés kísérletével gyanúsítja, amiért védekezés nélkül létesített szexuális kapcsolatot, miközben tudta, hogy HIV-fertőzött. A DJ Bobo becenéven ismert huszonöt éves fiatalember úgy döntött, kiáll a nyilvánosság elé, hiszen ismerősei már tudják, hogy halálos beteg. Rágyújtott és a Vörösmarty téren az Indexnek elkezdte mesélni az életét.

A barátnője öngyilkos lett, amikor felkerült Budapestre

Az általános iskola első osztályáig nevelőszülőknél lakott Békés megyében. Amikor a mostohaapja meghalt, intézetbe került, mert három gyermek mellett nem tudták még őt is eltartani. Az igazi anyját csak egyszer látta, az általános iskolai ballagásán. Nagyon meglepődött, nem értette, hogy mit keres ott, hiszen az évek során egyetlen levelet sem kapott tőle. Többet nem is találkoztak.

Gyöngyösi Henrik hasonlóságot vél felfedezni maga és DJ Bobo között
Az intézetből tizennyolc évesen került fel Pestre, némi pénzzel és egy cipőfelsőrész-készítő, illetve bőrdíszműves szakképesítéssel. A barátnője egy kocsi elé ugrott és meghalt, mert nem engedték el vele a fővárosba. Egy keresztény jellegű alapítványnál talált menedéket, ahol elszállásolták és segítettek neki elhelyezkedni.

A melegeket választotta

Voltak barátnői, de csak addig, amíg pénze is volt szórakozni vinni őket. A saját neme iránt húszévesen kezdett érdeklődni, kíváncsiságból elment egy melegbárba. "Furcsa érzés volt látni, hogy férfiak csókolóznak, de nem ítéltem el őket. Láttam az összetartást, nem volt drog és verekedés sem. Kezdtem jól érezni magam" - folytatta Bobo. A becenevét egyébként ő találta ki, mert hasonlóságot érzett maga és a svájci sztár között. A DJ-t viszont nem használta, azt a rendőrség ragasztotta rá.

Mintegy százötven emberrel volt szexuális kapcsolata
Gyöngyösi Henrik úgy véli, ha törekedett volna arra, hogy állandó partnere legyen, nem kapja el a halálos kórt. Az évek során mintegy százötven emberrel volt szexuális kapcsolata, de nem mindegyik végződött közösüléssel. Az egyházat elhagyta, mert szabadabban akart élni, de pénze nem volt, hogy el is tartsa magát. Egy lézerkép-keretező cégnél, majd gyorséttermekben dolgozott, mellette melegbárokban ismerkedett. Egy-egy aktusért 10-25 ezer forintot is kapott. Az AIDS-ről újságokban olvasott, kíváncsiságból egy szűrésre is elment, de az eredmény már nem érdekelte.

Féltékenységből jelentették fel

Bobo állítása szerint '98 augusztusában tudta meg, hogy HIV-pozitív, amikor idegösszeomlással a Szent László Kórházba került. Ismerőseinek nem szólt, mert félt, hogy a barátai elfordulnak tőle. Egy alkalmi partnere jelentette fel, aki magányosnak érezte magát, és mindenáron meg akarta szerezni őt. Állandóan zaklatta, a holmiját is átkutatta, így rájött a betegségére. Ekkor bosszúból a rendőrséghez fordult.

A rendőrség álláspontja
Gy. Henriket 1997 februárjában a baracskai börtönben gondozója tájékoztatta HIV-fertőzéséről és annak következményeiről. A rendőrség birtokában van egy olyan '98-as homoerotikus kazetta, amelyen védekezés nélkül létesít szexuális kapcsolatot úgy, hogy partnerei nem tudnak fertőzéséről. Eddig nem találtak olyan személyt, aki megkapta volna tőle a halálos kórt. Kérik mindazokat, akik szexuális kapcsolatban voltak vele, saját érdekükben jelentkezzenek a rendőrségen, vagy a Szent László Kórházban, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezzék.
Pornófilmben azért szerepelt, mert egy újságíró választás elé állította: vagy szerepel egy homoszexuális filmben vagy kirakja őt a lakásából. Ezen tényleg óvszer nélkül közösült egy férfival, de úgy véli, ez a filmkészítők hibája. Kötelességük lett volna papírt kérni, hogy fertőzött-e. A rendőrség szerint ekkor már tudta, hogy HIV-pozitív, mert a baracskai börtönben erről felvilágosították. Henrik elmondása szerint '97 elején töltött ott három hónapot, járt nála egy pszichológus, de nem tájékoztatta őt a betegségéről. Bobo szerint a börtön egészségügyi szobájában sem azért volt elkülönítve, mert tudtak a fertőzöttségéről, hanem azért, mert bevallotta, hogy homoszexuális.

A nyilatkozataiból akar megélni

Henrik saját állítása szerint már úgy néz ki, mint egy hetvenéves. Három alapszabályt tart fontosak, hogy 10-20 évig élhessen még: rendszeresen kell járni kontrollra, szedni a gyógyszereket és helyesen táplálkozni.

Egy egyesület révén rátalált azokra az emberekre, akik hasonló cipőben járnak. Az összejöveteleken arról is beszélgetnek, hogy egy HIV-pozitív meddig mehet el egy kapcsolatban. Szeret divatbemutatókra járni, de nem azért, hogy úgy öltözzön, mint a sztárok, hanem egy saját stílust akar kialakítani.

Lapszemle
Bobo az állását elveszítette, amikor egy magazin leközölte a fényképét és homoszexuális AIDS-es pornósztárnak állította be, aki évek óta szabadon fertőzi az embereket. Bobo azon is gondolkozik, hogy kártérítés miatt bepereli őket. Addig is pénzért nyilatkozik a televízióknak, mert Magyarországon egyedálló esetnek tartja, ami vele történt. Később megpróbál munkát szerezni, ha egyáltalán vállalja valaki, hogy egy HIV-fertőzött embert felkaroljon.

Gyöngyösi Henrik átlapozta az újságokat, hogy mit írnak róla, aztán ment tovább egy másik interjúra.

  • Hírek
  • Hírek