Piroska
-1 °C
5 °C

A Sajó felé tart az árhullám, ezerötszázan a gátakon

2004.08.03. 11:34
Minden idők legmagasabb vízállásával 450 centiméterrel tetőzött a Hernád Gesztelynél. Berzék és Sajóhídvég az utolsó két település, amit még fenyeget a levonuló rendkívüli árhullám, mielőtt a folyó a Sajóba ömlene. A védekezésbe keddtől honvédségi helikopterek is bekapcsolódnak.
A keddre virradó éjszaka a gátak menti falvakban félelemmel telt, de a vízügyi szakemberek, a katasztrófavédelmi és polgári védelmi dolgozók, valamint a települések lakói "fogják a soha nem látott nagy vizet". Ócsanáloson - ahol hétfő este rendőri biztosítás mellett védték a töltést a vízügyesek az elkeseredett és gátbontásra készülő helybéliektől - viszonylagos nyugalom volt, a víz nem tört be, bár tucatnyi házat körbefogott.

Rácz Miklós, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi ügyeletese kedd reggel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a folyó hétfő este 10 órától kedd hajnali 2 óráig tetőzött Gesztelynél 450 centiméterrel, azóta itt 3 centiméterrel kevesebbet mérnek. Az árhullám Hernádkak, Bőcs felé halad, a kora délelőtti órákra itt válhat igazán nehézzé a helyzet. A Szolnokról a Hernád menti védekezésre vezényelt katonai helikopterekkel a reggeli, délelőtti órákban megkezdik a homokzsákok szállítását a leginkább veszélyeztetett ócsanálosi térségbe a gátak megtámasztásához - mondta az ügyeletes.

Szabó Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy eddig 86 embert kellett kitelepíteni hat településről. A víz miatt 128 ház van veszélyben, húsz megsérült, három pedig összedőlt. Az éjszaka 1500-an dolgoztak a gátakon 27 településen - tette hozzá.

"Jogosan féltették tulajdonaikat"

Kovács Árpád, az ongai önkormányzat képviselője viszonylag megnyugtató helyzetről számolt be kedden délelőtt az Indexnek. A településnél már nem árad tovább a Hernád, enyhén csökken a vízszint, a települést védő töltéseken azonban átázásokra még számítani kell. Az Onga településrészének számító Ócsanáloson nehéz volt lecsillapítani az ott élőket, akik tegnap aggodalmukban önkényes gátbontásra készültek - idézte fel a tegnap este történteket a képviselő, aki szerint az ottani laikus lakosok nem bíztak benne, hogy elegendő védelmet nyújt a gát, és féltették javaikat. Azonban a szakemberek szerint a gát átvágásával csak rosszabbodott volna helyzet. A településre jelenleg csak helikopterrel lehet a védekezéshez szükséges anyagokat eljuttatni - tette hozzá Kovács Árpád.

Tegnap este Gesztelynél is megállt a vízszintemelkedés, kedden hajnal óta apad a Hernád - tudtuk meg Hompoth Imrétől, a falu polgármesterétől. Ma fél kilenckor már hét centiméterrel volt alacsonyabb a vízállás, de az apadás hosszú ideig is eltarthat, hiszen a folyó hullámterében hatalmas vízmennyiség van. A faluban 120-170 helyi lakos dolgozik a gátakon, folyamatosan védekeznek a buzgárok és a szivárgások ellen. A károkról egyelőre nem tudott a polgármester részletesebb adatokat említeni, körülbelül egy hét múlva derül ki milyen mértékben károsodtak a víztől a település házai. Az már most látszik azonban, hogy a kertekben, veteményesekben nagy pusztítást vitt végbe a víz.

A Sajó elbírja a Hernád vizét

Csaknem egy kilométer hosszú nyúlgátat építettek ki homokzsákokból a jórészt önerőből védekező Hernádkak lakosai. Juhász Gábor, a település első embere az Indexnek elmondta, hogy náluk is "ugyanaz a katasztrófahelyzet alakult ki mint a többi árvízzel sújtott településen". A folyó már nem árad, kedd hajnalra megállt a vízszintemelkedés. A falu lakói - lányok, asszonyok, idősek, gyerekek - hatalmas erőkkel vettek részt a védekezésben, 12 ezer homokzsákot, 350 köbméter homokot használtak fel a gátak megerősítéséhez, egy huszonöt fős polgárvédelmi alakulat folyamatosan a helyszínen van, ennek köszönhető, hogy "meg tudták fogni a vizet". A faluban egy lakást kellett kiüríteni, de az alacsonyabb területeken épült házakat is fenyegeti a víz, a gátak mögötti részeken a belvíz okoz gondokat. A pincéket és a kutakat is elöntötte a víz, nagy valószínűséggel fertőtlenítésre is szükség lesz. Károkról még korai beszélni, de most úgy tűnik, hogy nemcsak a házakban, de a falu útjaiban is sok kárt tett a víz.

Berzék és Sajóhídvég az utolsó két Hernád menti település, amit még fenyeget a levonuló rendkívüli árhullám, mielőtt a folyó a Sajóba ömlene. A Tisza mellékfolyóján nincs árhullám, így valószínűleg nem okoz gondot a Sajó mentén a Hernád által szállított hatalmas vízmennyiség.

A Hernádon lassú az apadás, a felső területeken most az elöntött mezőgazdasági területekről vonul vissza az ár - mondta el az Indexnek Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense. A folyó mentén 360 vízügyi dolgozó védekezett az állami kezelésű védvonalakon, a szakemberek segítettek a településeknek is a védekezésben, a szükséges mennyiségű homokzsákot, illetve homokot a falvak rendelkezésére bocsátották. Öt út van jelenleg a forgalom elől lezárva: Novajidrány és Vizsoly, Hernádszentandrás és Pere, Sajólád és Bőcs, Kiskinizs és Hernádszentanrás, valamint Ináncs és Fügöd között jelent akadályt a víz. A Hernád folyó teljes magyarországi szakasza mentén elrendelt harmadfokú készültség továbbra is érvényben van.