György
14 °C
24 °C

Leszúrták a katasztrófát okozó légiirányítót

2004.02.25. 10:35
Bosszú áldozata lehetett a 71 áldozat, többségében orosz kisiskolás halálát okozó 2002 júliusi légikatasztrófát előidéző svájci légiirányító. A férfit zürichi háza előtt késelték halálra.
Halálra késelték zürichi háza előtt kedd este azt a repülésirányítót, akinek hibájából két éve súlyos légi szerencsétlenség történt a dél-németországi Boden-tó felett. A hír sokkolta az áldozat kollégáit a svájci Skyguide légiirányító cégnél, amely emiatt átmenetileg jelentősen csökkenteni kényszerült az általa felügyelt légtér forgalmát.

A svájci rendőrség szerdán nem zárta ki, hogy kapcsolat van a brutális gyilkosság és az oroszországi Baskír Légitársaság charterjáratának egy teherszállító géppel történt 2002 júliusi ütközése között, amelyben 71 ember, többségében orosz iskolás gyermek vesztette életét.

Összefüggésben lehet

A rendőrség szerdán közölte, hogy egy 50-55 év körüli, németül beszélő férfit keresnek, aki az este megjelent a repülésirányító házánál és rövid szóváltás után megkéselte őt. Az áldozat a helyszínen meghalt. Martin Sorg szóvivő nem bocsátkozott részletekbe a gyilkosság és a légi szerencsétlenség esetleges összefüggéseit illetően, de mint mondta, "ebben az irányban is nyomoznak."

A baleset vizsgálata során kiderült, hogy a toronyban magára hagyott repülésirányító, akinek nevét sohasem közölték, késve reagált a helyzetre, és ereszkedésre utasította az orosz pilótát, miközben a repülőgép ütközésveszélyre figyelmeztető automatája emelkedést követelt.

Egymásnak terelte a gépeket

A pilóta a repülésirányító utasítását követte, s emiatt ugyanabba a magasságba került, ahová a DHL vállalat teherszállító gépe ereszkedett, saját ütközésmegelőző automatájának engedve. A szakértők utólag értetlenségüket fejezték ki, amiért a német repülésirányítók - akiknek szintén érzékelniük kellett a veszélyes helyzetet - nem korrigálták kollégájukat.

A légiirányító egy 36 éves dán állampolgár volt, aki a baleset idején öt éve élt már Svájcban. Három gyermek apja volt, s a zürichi nemzetközi repülőtér közelében lakott.