Emőke
-4 °C
9 °C

Egy hónapig titkolták a Boden-tó szennyezését

2005.11.14. 20:15
Bár már október közepén értesült róla, a német rendőrség csak a hétfői sajtóértesülések után ismerte el, hogy egy ismeretlen megkísérelte megmérgezni a négymillió ember ivóvízét adó Boden-tavat. A hatóságok egy elmeháborodottra gyanakszanak.

Növényvédő szereket tartalmazó flakonok elsüllyesztéséve kísérelték meg megmérgezni a Boden-tó németországi partjait, a környék legnagyobb ivóvíz-forrását, erősítette meg a német rendőrség a hétfői lapértesüléseket. Az ulmi Südwest Presse című újság szerint a két ötliteres kannát a parttól 300 méterre fekvő sipplingeni víznyerőhely közelében, 60 méteres mélységben találták meg, lecsavart biztonsági kupakkal.

Ötven köbméter felett mérgező

A víznyerő hely Überlingen város mellett található Baden-Württemberg tartományban, ahol csaknem négymillió ember ivóvízellátását a tó biztosítja.

Hétfői sajtóértekezletén a rendőrség megerősítette, hogy a lakosságot nem fenyegeti mérgezés veszélye, mert a tóba süllyesztett vegyszer emberre nézve nagyon enyhe méreg, egészségügyi károsodáshoz napi 50 köbméternyit kellene meginni a szennyezett vízből.

A derítetlen vízből és a felhasználásra előkészített ivóvízből vett mintákban atracin gyomirtót és más mérgező szereket találtak, mennyiségük azonban nem haladta meg az ivóvízrendeletben megengedett határértéket, vagyis egészségügyi kockázatot nem jelentettek. A gyomirtószert 1991 óta tilos használni, birtoklása azonban nem büntetendő.

Bolondra gyanakszanak

Terrortámadás lehetőségét a hatóságok határozottan kizárták. A rendőrség egy október 18-i keltezésű levélből szerzett tudomást a mérgezéses merényletkísérletről, s a levél alapján egy olyan személyre gyanakszanak, aki "hadilábon áll önmagával és a környezetével".

A nyilvánosságot nyomozati érdekből és a pánikkeltés elkerülése céljából nem értesítették eddig a példátlan merényletkísérletről.

Folyamatos fenyegetés

Hétfőn házkutatást tartottak egy parasztportán, amelynek tulajdonosa már korábban talaj és víz megmérgezésével fenyegetőzött, de egyelőre nem tudni, hogy valóban ő-e a tettese. Letartóztatásra egyelőre nem került sor. A hatóságok 5000 euró nyomravezető díjat tűztek ki az ügyben, ami feltevésük szerint az igazságügyi szervek elleni bosszúakció lehet.

<>Az ulmi újság értesülése szerint az elkövetők mostanáig egyetlen, levélben megfogalmazott követelése az volt, hogy a nyilvánosság értesüljön a mérgezésről, és közölték: további növényvédőszerek állnak rendelkezésükre "tetszés szerinti mennyiségben". E fenyegetésről a hétfői rendőrségi sajtótájékoztatón nem esett szó.