Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Robbanásra hajlamos Boeingek

2002.09.24. 15:13
A Boeing bejelentése szerint közel háromezer olyan gép áll jelenleg szolgálatban, amely bizonyos körülmények között felrobbanhat. A társaság az üzemanyag pumpák ellenőrzését kéri a tulajdonos légitársaságoktól.
A cég vizsgálatai szerint az üzemanyag pumpák elektronikus hibával rendelkeznek, ami, ha kevés az üzemanyag a tankban, szikrát okozhat, és ezáltal robbanáshoz vezethet. A cég múlt havi bejelentése szerint csak 116 gép volt érintett a gyári hibában, de további vizsgálatok eredményeként ez a szám 3284-re emelkedett. Mindez azt jelenti, hogy a világ legtöbb légitársaságának át kell vizsgálnia gépparkját - tudósított a BBC.

Az őszinte multi

A problémára először az Easyjet amerikai légitársaság hívta fel a cég figyelmét, miután észrevete, hogy az üzemanyagpumpák egyszerűen nem működnek. A Boeing nyilatkozatot adott ki, amelyben kifejti, a cég komoly aggodalmakkal tekint a problémára, és mivel a biztonságos repülés elkötelezettje, ezért azonnal tájékoztatta a légitársaságokat. A Marlboro és a Big Mac hazájában az ilyen közlemények már-már irodalmi értékkel rendelkeznek.

Tele kérném

A hiba akkor vezethet robbanáshoz, ha a tank belsejében lévő meghibásodott vezeték levegővel érintkezik. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha kevés az üzemanyag a tankban. Ezért a Boeing felszólítja a légitársaságokat, hogy amíg nem sikerült kicserélniük az ominózus pumpákat, addig sose mulasszák el tele tankolni a gépeket.

Eltart egy ideig

Néhány légitársaságnak akár három évbe is telhet, mire az összes gépén lecseréli a hibás alkatrészeket. A Boeingnek nincsenek arról adatai, hogy mekkora lesz a procedúra teljes költsége.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!