Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robbanásra hajlamos Boeingek

2002.09.24. 15:13
A Boeing bejelentése szerint közel háromezer olyan gép áll jelenleg szolgálatban, amely bizonyos körülmények között felrobbanhat. A társaság az üzemanyag pumpák ellenőrzését kéri a tulajdonos légitársaságoktól.
A cég vizsgálatai szerint az üzemanyag pumpák elektronikus hibával rendelkeznek, ami, ha kevés az üzemanyag a tankban, szikrát okozhat, és ezáltal robbanáshoz vezethet. A cég múlt havi bejelentése szerint csak 116 gép volt érintett a gyári hibában, de további vizsgálatok eredményeként ez a szám 3284-re emelkedett. Mindez azt jelenti, hogy a világ legtöbb légitársaságának át kell vizsgálnia gépparkját - tudósított a BBC.

Az őszinte multi

A problémára először az Easyjet amerikai légitársaság hívta fel a cég figyelmét, miután észrevete, hogy az üzemanyagpumpák egyszerűen nem működnek. A Boeing nyilatkozatot adott ki, amelyben kifejti, a cég komoly aggodalmakkal tekint a problémára, és mivel a biztonságos repülés elkötelezettje, ezért azonnal tájékoztatta a légitársaságokat. A Marlboro és a Big Mac hazájában az ilyen közlemények már-már irodalmi értékkel rendelkeznek.

Tele kérném

A hiba akkor vezethet robbanáshoz, ha a tank belsejében lévő meghibásodott vezeték levegővel érintkezik. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha kevés az üzemanyag a tankban. Ezért a Boeing felszólítja a légitársaságokat, hogy amíg nem sikerült kicserélniük az ominózus pumpákat, addig sose mulasszák el tele tankolni a gépeket.

Eltart egy ideig

Néhány légitársaságnak akár három évbe is telhet, mire az összes gépén lecseréli a hibás alkatrészeket. A Boeingnek nincsenek arról adatai, hogy mekkora lesz a procedúra teljes költsége.