Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kamu volt a Boeingről küldött utolsó sms

2005.08.16. 07:46
"Fázunk. A pilóta kék(re fagyott). Meg fogunk halni. Viszlát". - a Helios-gép katasztrófája után a sajtóban megjelent sms-ről kiderült, hogy azt nem az egyik áldozat küldte a zuhanás előtt. A görög rendőrség letartóztatott egy férfit, aki azt állította, hogy unokatestvérétől kapta az üzenetet. Az első vizsgálatok szerint a gép becsapódása pillanatában biztos. hogy többen még életben voltak az utasok közül.

Őrizetbe vett a görög rendőrség egy férfit, mert a hatóságokat félrevezetve azt állította, hogy a hét végén lezuhant Helios-repülőgépen utazó unokatestvérétől a fedélzeten uralkodó jeges hőmérsékletről tanúskodó SMS-üzenetet kapott.

Egy magántévének hazudott

A rendőrség hétfőn jelentette be az álhírt terjesztő férfi őrizetbe vételét. A MEGA görög televízió értesülése szerint Nektariosz-Szotirisz Vutaszt az észak-görögországi Szalonikiben fogták el, s kedden felelősségre vonják a hatóságok félrevezetéséért. Vutasz beismerte, hogy hazudott, azt állítván, hogy unokatestvére rövid szöveges üzenetet küldött neki a Helios Airways ciprusi légitársaság fedélzetéről. A férfi a hét végén az Alfa görög magántelevíziónak újságolta el, hogy az üzenetben a következő állt: "Fázunk. A pilóta kék(re fagyott). Meg fogunk halni. Viszlát".

Fontos részletként kezelték

Az sms-t a hatóságok eleinte kulcsfontosságú részletnek tekintették a katasztrófa okainak kiderítésére indított vizsgálatban. Az álhírnek bizonyult SMS-ről szóló beszámolót a sajtó is világgá kürtölte, de a hatóságok később gyanakodni kezdtek az állítás valóságtartalmát illetően. A Boeing-737-es repülőgép vasárnap zuhant le a görög fővárostól, Athéntól 40 kilométerre. A fedélzeten tartózkodó 121 ember közül senki sem élte túl a katasztrófát. A légi balesetnek nem volt magyar áldozata, a halottak ciprusi, görög és német állampolgárok.

Hatan biztosan éltek még

Az athéni főhalottkém orvos szakértőkre hivatkozva. hétfőn bejelentette, hogy a ciprusi repülőgép utasai közül legalább hat még életben volt, amikor a Boeing Athéntól nem messze a földbe csapódott. Filipposz Kucaftisz elmondta, hogy a szakértők eddig hat áldozatot boncoltak fel, és megállapították, hogy az illetők haláluk pillanatában lélegeztek és volt vérkeringésük. "De nem zárható ki, hogy eszméletlen állapotban voltak" - tette hozzá. Korábban a görög MEGA televízió már beszámolt ezekről a vizsgálati eredményekről, amelyek arra utalnak, hogy a szóban forgó áldozatok nem lélegeztek be mérgező gázokat, halálukat nem fulladás vagy mérgezés, hanem a becsapódáskor elszenvedett sérülések okozták. Korábban olyan vélemények is elhangzottak, miszerint a lezuhanás előtt mintegy másfél óráig a levegőben keringő Helios-járat utasai mind megfagytak vagy megfulladtak, mielőtt a repülőgép a földbe csapódott. A fedélzeten lévő 121 ember közül senki nem élte túl a tragédiát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!