Herman
3 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Fogház a halálos áramütést okozó bojler gazdájának

2008.09.09. 17:08
A bíróság első fokon 1 év 2 hónap fogházbüntetésre ítélte azt a 62 éves lakástulajdonost, aki rosszul kötötte be a bojlert a lakásába, amely miatt 2006-ban két egyetemista albérlője belehalt az áramütésbe.

A Pécsi Városi Bíróság első fokon egy év két hónap fogházbüntetéssel sújtotta azt a főbérlőt, akinek szabálytalan villanyszerelése miatt  2006-ban halálos áramütés érte a nála lakó fiatal párt.

Palotai Gabriella bíró K.P. Józsefet foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésben mondta ki bűnösnek. Az ítélet azonban nem jogerős, az ügy ügyészi és védői fellebbezések okán a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.

Áthelyezte a bojlert

A vádlott még az 1990-es évek végén vásárolta meg édesapjától azt a rossz állagú házat, mely később a lánya nevére került, s átalakítások után albérlők lakhelyéül szolgált. A kiadásról és a bérleti díjak szedéséről K.P. József gondoskodott, ahogy az épület szerelési munkáinak elvégzéséről is.

Bár a vádlottnak erre nem volt képesítése, villanyt is szerelt, pedig lánya és veje ilyen profilú vállalkozást működtet. Egy konyhai bojlert áthelyezett a fürdőszobába, s kapcsolóval látta el a vízmelegítőt, melyet a lakóknak zuhanyzás előtt mindig ki kellett kapcsolniuk, ha biztosak akartak lenni abban, hogy más fürdőszobai berendezések nem kerülnek áram alá.

A lakást 2006-ban két egyetemistának, egy huszonöt éves fiatalembernek és huszonkét éves menyasszonyának adták ki albérletbe. 2006 október 5-én este a lány zuhanyozott, amikor a bojler zárlatos lett és megrázta. A fiú próbált neki segíteni, de őt is megrázta az áram. Mindketten belehaltak az áramütésbe.

A vizsgálat során kiderült, hogy a bojlerhez "barkácsolt" kapcsoló éjjeli lámpakapcsoló volt, amely nem volt alkalmas az áram megszakítására. Az épület villamos rendszerének elcsípték a földelő vezetékét, ezért nemcsak a bojler, hanem a hűtőszekrény is rázott.

A korábbi lakók is panaszkodtak

Palotai Gabriella rámutatott, hogy korábbi albérlők azt vallották: őket is többször megrázta az áram, és ezt jelezték is a főbérlőnek, de ő nem hárította el a hibát. A bíró azt mondta, a vádlott gondatlansága miatt gyakorlatilag a ház minden lakója közvetlen életveszélyben volt.

A bíró nem fogadta el a bűnösségét végig tagadó vádlott védekezését, miszerint ő minden munkához szakembert hívott, igaz, villanyszerelője a közelmúltban elhunyt. K.P. József sem számlákkal, sem érintésvédelmi bizonylattal nem tudta igazolni, hogy az általa megnevezett szakember dolgozott volna nála. 

A vádlott lánya és férje cégének több, a házban járt alkalmazottja azt vallotta: a maguk között csak "Mekk Elek"-nek hívott K.P. József figyelmét többször felhívták az általuk tapasztalt szabálytalanságokra.

Néhány ezer forint spórolás

A bíró a büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott ötven százalékban rokkant, súlyosbító tényezőként értékelte ugyanakkor a sokszoros szabályszegést és azt, hogy sem hozzátartozói, sem a nála lakó idegenek iránt nem érzett akkora felelősséget, hogy az érintésvédelmi problémákat megoldja. Az ügyben felmerül a vádlott lányának és vejének felelőssége is, de ezt a bíróság ügyészi indítvány hiányában nem vizsgálhatta.

A tárgyalás után az elhunyt fiatalember édesapja újságíróknak azt mondta, hogy nem elégedett az ítélettel. "A fiamnak és menyasszonyának három hónappal később lett volna az esküvőjük. Azért haltak meg, mert valaki villanyszerelésen akart spórolni néhány ezer forintot" - mondta.