Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Meztelenül tüntetnének a bolíviai prostituáltak

2007.10.19. 11:05
Meztelen tüntetéssel fenyegetőznek a bolíviai prostituáltak, miután erkölcsvédő offenzíva indult ellenük a fővárosban. "Elégették a holminkat, az utcára kerültünk, ellopták pénzünket, megvertek minket" – mondta az egyik vezetőjük. A rendőrség megerősítette jelenlétét La Paz külvárosában, azonban várható, hogy a mozgalom további városokra is átterjed.

Meztelen tüntetéssel fenyegetik a bolíviai prostituáltak La Paz utcáit, hogy tiltakozzanak egy erőszakos erkölcsvédő offenzíva ellen, amely mesterségük gyakorlását igyekszik megakadályozni.

Feldühödött tömeg az El Altó-i Családapák Szövetsége vezérletével tört össze és gyújtott fel az elmúlt napokban félszáz bárt és nyilvánosházat a bolíviai főváros El Alto nevű, 800 ezer lakosú elővárosában, szemtanúk szerint sok esetben a rendőrség jelenlétében. Az erőszakra a hatóságok úgy válaszoltak, hogy a körzet több mint ezer illegális bordélyházát és garniszállóját zárták be.

A spontán alakult prostituált-szakszervezet képviselője, Lily Cortés a helyi tévében azzal fenyegetőzött, hogy egy szál mosolyban vonulnak végig La Paz utcáin. Kilátásba helyezte azt is, hogy megtagadják a részvételt az egészségügyi szervek által előírt kötelező orvosi vizsgálatokon.

"Elégették a holminkat, az utcára kerültünk, ellopták pénzünket, megvertek minket" - vádolt Lily, aki szerint gyilkossági kísérlet is történt. A helyi sajtó szerint egy indián prostituáltat megvert a tömeg, meztelenre vetkőztette el és elvette tőle a csaknem 40 dollárnyi aznapi bevételét.

Ennek az erkölcsi keresztes hadjáratnak hívei azt akarják elérni, hogy El Alto polgármestere zárja be az illegális bordélyokat, és szigorúan tiltsa ki a piroslámpás házakból a kiskorúakat. Azt is követelik, hogy ezek a helyek csak a templomoktól, iskoláktól és kórházaktól tisztes távolságra működjenek.

A rendőrség erősítést küldött a kétes hírű elővárosba, amit a dél-amerikai ország legszegényebb városának tartanak, de az erkölcsvédő mozgalom várhatóan további bolíviai városokra is kiterjed.