Lujza
-2 °C
13 °C

Boldogság órák egy német gimnáziumban

2007.09.12. 16:15
A boldogság nevű tantárgyat is választhatják a diákok a heidelbergi Willy Hellpach Iskolában. Az órák lényege a személyiségfejlesztés, a pozitív életszemléletre való képesség, a testi és lelki harmónia tanítása.

Külön, választható tantárgy keretében oktatják az idei tanévtől az elégedettségre, az önbizalomra való képességet és a személyes felelősségvállalást a diákoknak, közölte a heidelbergi Willy Hellpach Iskola igazgatója.

A tantervet a közgazdasági gimnázium dolgozta ki, s sikerült meggyőznie erről a tartományi kultuszminisztériumot is. A minisztérium inkább “életkompetenciák”-nak nevezi a kurzust, az iskolában viszont egyszerűen csak boldogság tantárgyként emlegetik.

A tantárgy alapjául az a gondolat szolgált, hogy az oktatásnak többnek kell lennie a biflázásnál, a teljesítménykényszernél és a szakmai kompetenciák átadásánál. Az órák lényege a személyiségfejlesztés, valamint a pozitív életszemléletre való képesség, a testi és lelki harmónia tanítása lesz.

A boldogság órákon a diákok tanulhatnak az önkép és az ideálkép különbségéről, a lelki egészség témájáról is. A tanárok mellett diplomás pedagógus, színész, lazításterapeuta és motivációs tréner is rész vesz az oktatásban. A gimnáziumban nagy az érdeklődés, már legalább ötvenen jelentkeztek a kurzusra.

Bár új tantárgyról van szó, a diákok jegyet is kapnak a kurzus végén, így lesz, akinek ötöse lesz boldogságól.