Huba
17 °C
33 °C

45 év fegyház a boldogkőváraljai pap rablógyilkosainak

2008.03.05. 21:15
14, 13, 10 és 8 év fegyházat szabott ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság arra a négy vádlottra, akiket a boldogkőváraljai plébános meggyilkolásával vádolnak.

Nem jogerősen 8-14 év közötti fegyházbüntetésre ítélte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság azokat, akik öt évvel ezelőtt megölték Boldogkőváralján a település katolikus papját, tájékoztatta Szabó József, a megyei bíróság szóvivője az MTI-t szerdán.

A boldogkőváraljai katolikus papot 2003 szeptember 27-ről 28-ra virradóra holtan találták lakásán. Az orvos szakértő megállapította, hogy a 73 éves férfi megfulladt, és halálát erőszakos cselekmény okozta. A helyszíni szemle alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a plébános otthonát átkutatták, nagy mennyiségű készpénzt, és egy nagy értékű antik órát elvittek.

A gyanú hamar környékbeli házalókra terelődött, akik korábban már megfordultak az idős férfi lakásán, és "gagyi" aranytárgyakat adtak el neki. A rendőrség egy négytagú miskolci házaló csapat tagjaira szűkítette a kört. Bebizonyosodott, hogy két férfi és két nő készült a bűnügyre, befeszítették a pap lakásának ablakát, illetve ajtaját, a plébános orrát és száját szigetelőszalaggal betapasztották, a paplakot átkutatták, kirabolták, majd elmenekültek a helyszínről.

A megyei bíróság Czibrik Attila vezette bírói tanácsa nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt 14, 13, 10 és 8 év fegyházat szabott ki a vádlottakra.