Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

A rendőri intézkedés okozta a bolgár férfi halálát

2004.06.11. 13:00
Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított eljárást az ügyészség annak a bolgár férfinak az ügyében, aki csütörtökön rendőri intézkedés közben életét vesztette. A bíróság öt hónap fogházbüntetésre ítélte és kiutasította az országból a repülőgépen randalírozó férfit, aki a fogdába való visszaszállításakor a rendőrautóban ismét dühöngeni kezdett. A rendőrök leteperték és megbilincselték a "menekülni akaró dühöngőt", aki nem sokkal ezután elhunyt. "A halál közvetlen kiváltó oka a rendőri intézkedés során alkalmazott kényszer volt" - áll a boncolási jegyzőkönyvben.
A boncolási jegyzőkönyv szerint a rendőri kényszerintézkedés okozta annak a bolgár férfinak a halálát, akit a rendőrség garázdaság miatt állított elő; az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt indított eljárást, de a nyomozásnak még nincs gyanúsítottja - tudatta az MTI-vel a Fővárosi Főügyészség szóvivője pénteken délután. "A boncolási jegyzőkönyv alapján megállapítható az, hogy a halál közvetlen kiváltó oka a rendőri intézkedés során alkalmazott kényszer volt" - mondta Dobos Gabriella, aki hozzátette: a tényleges ok a fulladás volt, ami akkor következett be, amikor a "férfi nyakát átfogták egy könyökmozdulattal és a földre vitték. Nincs arról szó, hogy a rendőrök bántalmazták, rugdosták, ütlegelték, vagy a férfi gerincére ugrottak volna."

Közölte: még nincs gyanúsítottja az ügynek, "mert ez a személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés önmagában egy törvényes és szakszerű intézkedés, amit az eljáró rendőrök nap mint nap számtalanszor alkalmaznak garázda elemek megfékezésére". Elsősorban azt kell majd vizsgálnia az ügyészségnek, hogy az alkalmazott kényszerintézkedés mennyire volt "adekvát a sértett magatartásához képest, aki egyébként komoly ellenállást fejtett ki". "Meg kell állapítani, hogy van-e ok-okozati összefüggés egy esetleges szakszerűtlen intézkedés és a halál között, és azt is, kit és milyen büntetőjogi felelősség terhel" - mondta. Dobos Gabriella elmondta: egyelőre csak a boncolási jegyzőkönyv áll az ügyészség rendelkezésére, az orvosszakértői vélemény még nem készült el.

Mint arról az Index is beszámolt tegnap, rendőri intézkedés közben meghalt egy bolgár férfi csütörtökön Budapesten. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatósága hivatalos közleményt bocsátott ki az esettel kapcsolatban, ami szerint garázdaság vétsége miatt vették őrizetbe még június 8-án a bolgár állampolgárságú férfit.

Elvonási tünetek?

Az M. S. D. monogramú utas a Malév Amsterdam-Budapest járatán "minden előzmény nélkül durván és kezelhetetlenül viselkedett a személyzettel és a járaton utazókkal", megfékezését csak a személyzet és az utasok együttműködésével lehetett elérni - áll a közleményben. A gyanúsított kihallgatásakor elmondta, hogy fél éve kábítószerélvező és már egy hete nem jutott droghoz. Állítása szerint - mivel még soha nem utazott repülőn - pánik fogta el, ezért próbált a pilótafülkébe bejutni.

A rendőrség a kerületileg illetékes ügyészségen a férfi bíróság elé állítását kezdeményezte. Csütörötökön délelőtt a XVIII.-XIX. kerületi Bíróság a vádlottat öt hónap fogházbüntetésre és négyévi, a Magyar Köztársaság területéről történő kitiltásra ítélte. A közlemény szerint az őrizetbe vett bolgár férfi a tárgyalás előtt a fogdában folytatta dühöngését, sérülést okozva ezzel fején, arcán, ezért orvosi vizsgálatra is szállították.

Mentőt hívtak hozzá

Az ítélet kihirdetése után, a fogdába való visszaszállításkor a gépkocsiban ismét dühöngeni kezdett: kitépte egyik kezét a bilincsből, rugdalt és verekedett. A kísérő rendőrök a közlekedési baleset elkerülése végett megálltak, hogy a végig ellenálló személyt kiemeljék a gépkocsiból és újra megbilincseljék. A menekülni akaró dühöngőt végül a földre vitték és megbilincselték, miközben az intézkedők egyike mentőt hívott. "A bolgár állampolgár még ezután is folytatta szabadulási kísérleteit, a rendőrök emiatt nem tudtak vele kontaktust létesíteni" - áll a közleményben.

A helyszínre érkező mentőautó személyzete az akkor már ellenállást nem tanúsító M. S. D.-t elszállította a Semmelweis Orvostudományi Egyetem épületébe. M. S. D. szállítás közben elhunyt. Az eseményeket a helyszínen lévő térfigyelő kamera rögzítette.

Az ügyészség szóvivője az esetről szólva az MTI-nek elmondta: tudomása szerint a férfi ki akarta lökni az egyik rendőrt a gépkocsiból, ekkor álltak meg az Üllői úton, a sofőr is kiszállt a kocsiból és társa segítségére sietett. "A két rendőr meg akarta fékezni az agresszívvá váló férfit, akit a földre vittek és ezen intézkedés közben halt meg a sértett, nem tudni pontosan, hogy miként" - mondta a szóvivő.

Győrfi Pál, a mentők szóvivője az MTI-nek ugyancsak csütörtökön elmondta: a mentők már nem tudtak segíteni a bolgár férfin, aki a mentőautóban meghalt. A szóvivő nem válaszolt arra kérdésre, hogy mi okozhatta a férfi halálát, illetve voltak-e rajta külsérelmi nyomok. Csak annyit mondott, hogy a holttestet az Igazságügyi Orvostani Intézetbe szállították boncolásra.

Soron kívüli vizsgálat

Az országos rendőrfőkapitány utasította közbiztonsági helyettesét, hogy soron kívüli szakmai vizsgálatot rendeljen el, amelyben tisztázza, hogy az intézkedők "mennyiben tettek eleget a törvényesség, a szakmaiság, és az arányosság követelményeinek eljárásuk során". A rendőrségi eljárás nem befolyásolja az ügyészségen folyó büntetőeljárást. Az országos főkapitány ugyancsak elrendelte, hogy a vizsgálat lezárásáig az érintett rendőröket függesszék fel.

Az Index megkereste a Bolgár Nagykövetséget is az esettel kapcsolatban, de a képviselet munkatársai nem tudtak semmit a bolgár állampolgárságú férfi halálának körülményeiről, csupán a rendőrségi információkra hagyatkoztak ők is.