Jenő
-3 °C
6 °C

Tájékoztatást ígérnek a megerőszakolt magyar nőkről

2006.07.13. 17:37
A bolgár külügyminisztérium tájékoztatta a Magyar Köztársaság szófiai konzulját, Gárdos Bélát arról, hogy a szozopoli rendőrség folytat eljárást a két megerőszakolt magyar nő ügyében. A helyi rendőrség 72 órán belül ad hivatalos információkat az esetről.

Szerdán az Indexen is beszámoltunk arról, hogy Szozopolban, a bolgár tengerpart egyik legkedveltebb üdülőhelyén megerőszakoltak és kiraboltak két fiatal magyar nőt. Az egyénileg utazó turisták bejelentést tettek a rendőrségen. A támadókat - két 21 és 23 éves bolgár férfit, valamint harmadik társukat, a felbujtót - röviddel ezután letartóztatták, s megtalálták a magyaroktól ellopott holmikat is.

A bolgár férfiak a tengerparti csúszdák közvetlen közelében támadták meg a 25 és 26 éves magyar nőket. Egyikük a pénztárcájukat és a digitális fényképezőjüket követelte, másik két társuk pedig erőszakoskodni kezdett.

A bolgár külügyminisztérium tájékoztatta a magyar konzult

Gárdos Béla, a Magyar Köztársaság szófiai konzulja az Indexnek csütörtökön elmondta: a bolgár Külügyminisztérium tájékoztatta őt arról, hogy hamarosan a szozopoli rendőrség részletes információkat ad a bűnesetről. A bolgár hatóságoknak a bécsi konvenció értelmében 72 órájuk van arra, hogy tájékoztassák a magyar diplomáciát (ez a határidő még nem járt le) a rendőrségi eljárásról, amelyben magyar állampolgárok is érintettek.

Gárdos elmondta, hogy tapasztalatai szerint Bulgáriában nem fordulnak elő erőszakos bűncselekmények magyar turistákkal. Általában lopások miatt fordulnak a konzulhoz a magyarok, nemi erőszak ügyében eddig nem kellett eljárnia a magyar diplomatáknak.

A konzul egyébként nem feltétlenül értesül a hasonló esetekről, a bécsi konvenció értelmében ugyanis előfordulhat, hogy a bűncselekmények magyar érintettjei kifejezetten arra kérik a bolgár hatóságokat, ne értesítsék a magyar diplomatákat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?