István, Vajk
19 °C
33 °C

Tájékoztatást ígérnek a megerőszakolt magyar nőkről

2006.07.13. 17:37
A bolgár külügyminisztérium tájékoztatta a Magyar Köztársaság szófiai konzulját, Gárdos Bélát arról, hogy a szozopoli rendőrség folytat eljárást a két megerőszakolt magyar nő ügyében. A helyi rendőrség 72 órán belül ad hivatalos információkat az esetről.

Szerdán az Indexen is beszámoltunk arról, hogy Szozopolban, a bolgár tengerpart egyik legkedveltebb üdülőhelyén megerőszakoltak és kiraboltak két fiatal magyar nőt. Az egyénileg utazó turisták bejelentést tettek a rendőrségen. A támadókat - két 21 és 23 éves bolgár férfit, valamint harmadik társukat, a felbujtót - röviddel ezután letartóztatták, s megtalálták a magyaroktól ellopott holmikat is.

A bolgár férfiak a tengerparti csúszdák közvetlen közelében támadták meg a 25 és 26 éves magyar nőket. Egyikük a pénztárcájukat és a digitális fényképezőjüket követelte, másik két társuk pedig erőszakoskodni kezdett.

A bolgár külügyminisztérium tájékoztatta a magyar konzult

Gárdos Béla, a Magyar Köztársaság szófiai konzulja az Indexnek csütörtökön elmondta: a bolgár Külügyminisztérium tájékoztatta őt arról, hogy hamarosan a szozopoli rendőrség részletes információkat ad a bűnesetről. A bolgár hatóságoknak a bécsi konvenció értelmében 72 órájuk van arra, hogy tájékoztassák a magyar diplomáciát (ez a határidő még nem járt le) a rendőrségi eljárásról, amelyben magyar állampolgárok is érintettek.

Gárdos elmondta, hogy tapasztalatai szerint Bulgáriában nem fordulnak elő erőszakos bűncselekmények magyar turistákkal. Általában lopások miatt fordulnak a konzulhoz a magyarok, nemi erőszak ügyében eddig nem kellett eljárnia a magyar diplomatáknak.

A konzul egyébként nem feltétlenül értesül a hasonló esetekről, a bécsi konvenció értelmében ugyanis előfordulhat, hogy a bűncselekmények magyar érintettjei kifejezetten arra kérik a bolgár hatóságokat, ne értesítsék a magyar diplomatákat.