Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Csendőrök csempésztek robbanószert egy repülőre

2004.12.06. 09:48
Félresikerült a francia csendőrség bombakeresőkutya-képzési programja. A csendőrök, bevett gyakorlatukhoz híven robbanószert csempésztek egy mit sem sejtő utas csomagjába. A kutyák azonban kudarcot vallottak, így a robbanószer feljutott a Charles de Gaulle reptérről induló kilencven járat egyikére.

Szándékai ellenére bombát csempészett egy utasszállító gépre a francia csendőrség, jelentette az AP. A rendvédelmi szervezet péntek estig rendszeresen úgy képezte ki bombakereső kutyáit, hogy robbanószert csempészett egy - erről mit sem tudó - utas csomagjába. Pénteken azonban a kutyák nem találták meg a robbanószert, és a csomag a Charles de Gaulle reptérről abban az időben induló kilencven járat valamelyikére került.

Nem robban

A rendőrség azóta sem kapott értesítést a robbanószerről, bár a New York-i és a Los Angeles-i járatok összes csomagját átvizsgálták. A csomagot ugyan egy gépen sem találták meg, de "jó eséllyel feljutott valamelyikre", ismerte el Pierre Bouquien, a csendőrség szóvivője. Péntek óta egyetlen utas sem jelentkezett, hogy robbanószert talált útipoggyászában.

"A robbanószer nem robbanhat fel, mert nem csatlakoztattak hozzá detonátort", igyekezte megnyugtatni az aggódókat a csendőrség.

A rendőrség akcióját Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök is elítélte. "A terrorizmus elleni harc egyértelmű priorítása a kormánynak, de a kormányfő aggályait fejezte ki a reptéren történtek miatt", nyilatkozta a miniszterelnöki hivatal egyik szóvivője az AP-nek. A kormányfőt különösen aggasztja, hogy egy teljesen ártatlan utas is bajba kerülhetett a félresikerült akció miatt.

A csendőrség a dorgálást követően bejelentette, hogy a jövőben felhagynak a bombakereső kutyák képzésének ezen gyakorlatával, jelentette az AP.