Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Hatástalanították a Rác fürdőnél talált bombát

2006.03.10. 11:36
Ismét világháborús bomba okozott dugót a fővárosban. Az ötven kilós bombát kilenc óra után nem sokkal az Erzsébet hídhoz közel a budai oldalon találták. A terepet a rendőrség biztosította, a bomba elszállításáig több utcát is le kellett zárni a környéken.

Második világháborús bombát találtak pénteken kilenc óra után nem sokkal az I. kerületi Rác fürdőnél lévő építkezésen.

A tűzszerészek a helyszínen hatástalanították a bomba gyújtószerkezetét, a környéken lévő nagy forgalmú utakat erre a kis időre le kellett zárni, mondta az Indexnek Bucsák Mihály, a Magyar Honvédség I. Tűzszerész Honvéd és Hadihajós Ezredének őrnagya. Az útlezárás délelőtt 11-ig tartott.

Rendkívül veszélyes

A második világháború budapesti harcaiban kioldott magyar repeszromboló bomba rendkívül veszélyes volt, a legkisebb mozdításra is működésbe léphetett volna. A tűzszerészek megvizsgálták a szerkezetet és úgy döntöttek, hogy az éles gyújtószerkezetet a helyszínen hatástalanítják, a bombatestet pedig a honvédség központi gyűjtőtelepére viszik és ott robbantják fel.

A gyújtószerkezet hatástalanításának idejére a rendőrség lezárta a Rác fürdő környéken lévő utakat, köztük a Hegyalja és a Hadnagy utat, ami fennakadásokat okozott a közlekedésben.

Bombák Budapesten

Az Index úgy tudja, hogy ezen az építkezésen már ősszel is találtak egy II. világháborús lövedéket. A mostani, 70 centiméter hosszú, 15 centiméter átmérőjű bombát az épülő gyógyszálló alapozási munkái során találták.

Legutóbb február 17-én találtak második világháborús bombát a fővárosban, akkor az 500 kilogrammos rombolóbomba miatt még a Lágymányosi és a déli összekötő vasúti hidat is le kellett zárni, ami hatalmas közlekedési káoszt okozott a környéken.