Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Hatástalanították a Budán talált bombát

2002.06.14. 16:03
Egy 100 kilogrammos második világháborús bombát találtak egy budapesti építkezésen, ezért 120 embert kellett a környékről kitelepíteni. Ha felrobban, akár az egész házat romba dönthette volna.
Már megszűnt a veszélyhelyzet és helyreállt a forgalom a Márvány utcában, miután a tűzszerészek hatástalanították és elszállították a pénteken talált százkilós, második világháborús légi bombát. A forgalom helyreállt az elzárással érintett területen és visszatérhettek otthonaikba a korábban kitelepítettek, illetve a János Kórházba szállított négy idős lakó is.

Posta Lajos százados, a napos tűzszerész járőrök parancsnoka az MTI-nek elmondta: a Márvány utcába összesen öt tűzszerész vonult ki, mert a környező utcák beépítettsége és a légi bomba nagysága ezt szükségessé tette. Hozzátette: a bomba aprólékos letisztogatása után a tűzszerészek megállapították, hogy az előzetes megállapítással szemben nem kettő, hanem egy gyújtószerkezet, valamint egy ahhoz hasonló úgynevezett tárolócsavar volt a bombatesten. A bomba gyújtószerkezetét két tűzszerész a helyszínen kiszerelte.

A hatóságok kora délután mintegy 120 főt telepítettek ki a főváros I. kerületében, a Márvány utca egyik épületéből, miután egy markológép a ház közelében végzett alapozó munkálatok közben II. világháborús, 100 kilogramm súlyú szovjet légibombát fordított ki a földből. A Márvány utca 1/d U-alakú épülettömbjéből, illetve egy közeli irodaházból kellett kitelepíteni az embereket.

Kórházba vitték az idős, magatehetetlen embereket

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint négy mentőautóval vonultak ki, kettő folyamatosan a helyszínen tartózkodik, kettő pedig a kitelepített idős, magatehetetlen személyeket szállította a János kórházba.

Később semmisítik meg a bombát

- A már hatástalanított bombát ráemelték a tűzszerészek megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárművére, majd egy központi gyűjtőhelyre szállították, ahol később külön terv keretében semmisítik meg - közölte Posta Lajos.

Elmondta, hogy az orosz gyártmányú, százkilós romboló bombát a második világháború során repülőgépről dobták le. A százados tájékoztatása szerint a most talált bombát eredetileg épületbombázásra tervezték, felrobbanása esetén akár az egész ház romba dőlhetett volna. A járőrparancsnok megjegyezte: ilyen nagyságú és veszélyességű bombát évente körülbelül húsz alkalommal találnak Magyarországon.