Olivér
5 °C
8 °C

Hatástalanították a Budán talált bombát

2002.06.14. 16:03
Egy 100 kilogrammos második világháborús bombát találtak egy budapesti építkezésen, ezért 120 embert kellett a környékről kitelepíteni. Ha felrobban, akár az egész házat romba dönthette volna.
Már megszűnt a veszélyhelyzet és helyreállt a forgalom a Márvány utcában, miután a tűzszerészek hatástalanították és elszállították a pénteken talált százkilós, második világháborús légi bombát. A forgalom helyreállt az elzárással érintett területen és visszatérhettek otthonaikba a korábban kitelepítettek, illetve a János Kórházba szállított négy idős lakó is.

Posta Lajos százados, a napos tűzszerész járőrök parancsnoka az MTI-nek elmondta: a Márvány utcába összesen öt tűzszerész vonult ki, mert a környező utcák beépítettsége és a légi bomba nagysága ezt szükségessé tette. Hozzátette: a bomba aprólékos letisztogatása után a tűzszerészek megállapították, hogy az előzetes megállapítással szemben nem kettő, hanem egy gyújtószerkezet, valamint egy ahhoz hasonló úgynevezett tárolócsavar volt a bombatesten. A bomba gyújtószerkezetét két tűzszerész a helyszínen kiszerelte.

A hatóságok kora délután mintegy 120 főt telepítettek ki a főváros I. kerületében, a Márvány utca egyik épületéből, miután egy markológép a ház közelében végzett alapozó munkálatok közben II. világháborús, 100 kilogramm súlyú szovjet légibombát fordított ki a földből. A Márvány utca 1/d U-alakú épülettömbjéből, illetve egy közeli irodaházból kellett kitelepíteni az embereket.

Kórházba vitték az idős, magatehetetlen embereket

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint négy mentőautóval vonultak ki, kettő folyamatosan a helyszínen tartózkodik, kettő pedig a kitelepített idős, magatehetetlen személyeket szállította a János kórházba.

Később semmisítik meg a bombát

- A már hatástalanított bombát ráemelték a tűzszerészek megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárművére, majd egy központi gyűjtőhelyre szállították, ahol később külön terv keretében semmisítik meg - közölte Posta Lajos.

Elmondta, hogy az orosz gyártmányú, százkilós romboló bombát a második világháború során repülőgépről dobták le. A százados tájékoztatása szerint a most talált bombát eredetileg épületbombázásra tervezték, felrobbanása esetén akár az egész ház romba dőlhetett volna. A járőrparancsnok megjegyezte: ilyen nagyságú és veszélyességű bombát évente körülbelül húsz alkalommal találnak Magyarországon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?