Valér
-2 °C
0 °C

Bomba a Bazilika harangtornyában

2002.10.01. 17:40
Egy második világháborús bombát találtak a fővárosi Szent István Bazilika harangtornyában - értesült az Index. A BRFK sajtóügyeletese megerősített a hírt, de azt egyelőre nem tudják, hogy milyen típusú bombáról van szó. Információink szerint a harangtorony tatarozása közben találták a bombát, mely német vagy magyar gyártmányú, 50 kilós. Nagy erőkkel vonult ki a helyszínre a rendőrség, és a tűzoltóság, a környéket lezárták.
Molnár Péter a tűzoltóság szóvivője érdeklődésünkre azt mondta, nem nyilatkozik bővebben, mivel az ügy közvetlenül nem hozzájuk, hanem a honvédség tűzszerész és aknakutató zászlóaljához tartozik. Annyit közölt csak, hogy a tűzoltóság nem vesz részt nagy erőkkel a munkában.

"Egyelőre csak tippelni tudunk, hogy milyen típusú lehet a bomba" - mondta érdeklődésünkre Molnár Sándor tűzszerészparancsok, hozzátéve, hogy valószínűleg egy második világháborús, magyar vagy német éles, mintegy 50 kilós rombológránátot találtak a tatarozást végző munkások. A rombológránátban gyújtószerkezet és a robbanóanyag is van.

A gránátot a harangtorony falában találták meg. A tűzszerészek megkezdték a gránát hatástalanítását, a környéket a rendőrség kiürítette és lezárta. A helyszínre kivonult a tűzoltóság mellett a mentőszolgálat, és a polgári védelem is.

Az egyik tűzszerész elmondása szerint a bomba kiemelésének technikai akadályai vannak, így a kibontás több napig is eltarthat. A helyszíni hatástalanítás kockázatos: az 50 kilós gránát életveszélyes sérüléseket okozhat, és az épületben is komoly károk keletkezhetnek. A tűzszerészek szerdán döntenek arról, hogy milyen módon hatástalanítsák a gránátot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!