Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

Szovjet bomba miatt volt zárlat a Margit hídnál

2008.10.20. 16:50
Teljesen lezárták kedden a Margit-hidat a budai hídfőnél talált II. világháborús akna miatt. A kiemelés megkezdése előtt a polgári védelem kiürítette a II. kerületi, Bem rakpart 54-55. szám alatti lakóházat. A szovjet rombolóaknát hajóval szállítják el a helyszínről.

Kiemelték a tűzszerészek a Margit híd budai hídfőjénél a Dunából a II. világháborús szovjet rombolóbombát, amit egy aknásznaszáddal a honvédségi kikötőbe szállítottak, hogy később megsemmisítsék. Délben a kiemelés idejére a Margit hidat teljesen lezárták, a korlátozást háromnegyed egy körül oldották fel A lezárások miatt a Moszkva tér környékén kicsit sűrűbb volt a forgalom a szokásosnál, a Bem József utcánál, a Horváth utcánál és a Fő utcában is hatalmas volt a dugó.

Az első képek a helyszínről: a tűzszerész búvárok lemerülnek

Hajdu Gábor tűzszerészparancsnok újságíróknak elmondta, a bomba éles volt, ha felrobbant volna, akkor 400 méteres sugarú körben pusztított volna. Azt is elmondta, hogy a területet nem lehet előre átvizsgálni, mert a víz tele van hídroncsokkal. A mostani bombát egy mederkotró emelte ki a héten, de a robbanószerkezet visszaesett a vízbe, és beágyazódott az iszapba, ezért kellett most szakszerűen kiemelni.

A Honvédelmi Minisztérium hétfőn azt közölte, hogy előreláthatólag mintegy három órán át, 12 órától 15 óráig nem lehet majd közlekedni a hídon és néhány környékbeli úton, de ez végül csak háromnegyed óra volt.

Jövőre még durvább lesz

A Margit híd mostani lezárásával az autósok képet kaphattak arról, hogyan lehet, illetve hogyan nem lehet majd közlekedni Budapesten a jövő év elejétől, amikor a felújítás idejére hosszabb ideig nem lehet majd áthajtani a Margit hídon. A felújítás ideje alatt csak a villamosok mehetnek át a hídon.

A kiemelés megkezdése előtt, délelőtt 11 óráig a Polgári Védelmi Igazgatóság és a rendőrség szakemberei kiürítették a II. kerületi, Bem rakpart 54-55. szám alatti lakóházat. A kiürítés idejére befogadó állomás létesül a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban.

Kiürítették a Margit-szigetet is a Hajós Alfréd uszoda vonaláig. A bomba kiemeléséig az Árpád híd felől sem lehetett bemenni a szigetre.

Útlezárások, dugók, és a bomba elszállítása: az utolsó képek a helyszínről

A budai felső rakpart forgalmát a Margit körútra irányították át és a Bécsi úton közlekedők szintén a Margit körúton haladhattak tovább, közölte Sass Oszkár. A Buda irányába közlekedőket a Bem térnél a Fő utcára irányítják át, a Rómer Flóris utca forgalmát pedig a Fő utcára és a Margit körútra terelik. A BKV járművei is módosított útvonalakon közlekedtek.

Repeszgránát egy budapesti építkezésen

Második világháborús repeszgránátot találtak egy XII. kerületi építkezésen - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A Városkúti utat a Csipke és a Galgóczy utca között rövid időre lezárták, de a közlekedés azóta már helyreállt. A Magyar Honvédség sajtóosztályáról Nagy Katalin tűzszerész elmondta: egy markológép emelte ki a repeszgránátot, amit egy teherautó rakodóterében találtak meg. A gránát elszállításának előkészítése tíz percet vett igénybe, a robbanószerkezetet egy központi gyűjtőbe viszik, ahol megsemmisítik.