Árpád
-2 °C
4 °C

Több tucat háborús gránátot találtak a Szabadság téren

2007.05.12. 19:19
Félszáz különféle világháborús gránátot, bombát találtak Budapest belvárosában, a Szabadság téren végzett földmunkák közben szombaton - közölte a honvédség tűzszerésze.

A honvédséget azután riasztották, hogy a tereprendezést végző munkagép kifordított néhány gránátot a földből - mondta Szolyka Péter zászlós, a honvédség tűzszerésze.

A tűzszerészek a terület átvizsgálásakor csaknem félszáz különféle robbanószerkezetet találtak. Közülük a legnagyobb egy félmázsás repülőbomba volt, de találtak 45 mililliméteres repeszgránátot, 149 milliméteres hüvelyt, három 81 milliméteres aknagránátot, és nagy számban különféle kézigránátokat: tizenhét magyar és hat német nyeles gránátot, tizenegy Vécsey mintájú és tizenhárom német tojásgránátot - mondta a szakember.

Néhány gyutacsot a helyszínen felrobbantottak, a többit elszállították és majd a későbbiekben semmisítik meg - mondta a zászlós.

A hadianyagokat a tűzszerész szerint feltehetően a front elvonulása után hordhatták össze. A földben lapuló összesen mintegy mázsányi robbanóanyag balszerencsés esetben akár kataszrófát is okozhatott volna, hiszen ha a munkagép túl mélyre ás, bekövetkezhetett volna a detonáció.

A BRFK sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta: amíg a tűzszerészek dolgoztak, a rendőrség lezárta és biztosította a Szabadság teret, de a lezárást a kora esti órákra már feloldották.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?