Móric
14 °C
17 °C

Több tucat háborús gránátot találtak a Szabadság téren

2007.05.12. 19:19
Félszáz különféle világháborús gránátot, bombát találtak Budapest belvárosában, a Szabadság téren végzett földmunkák közben szombaton - közölte a honvédség tűzszerésze.

A honvédséget azután riasztották, hogy a tereprendezést végző munkagép kifordított néhány gránátot a földből - mondta Szolyka Péter zászlós, a honvédség tűzszerésze.

A tűzszerészek a terület átvizsgálásakor csaknem félszáz különféle robbanószerkezetet találtak. Közülük a legnagyobb egy félmázsás repülőbomba volt, de találtak 45 mililliméteres repeszgránátot, 149 milliméteres hüvelyt, három 81 milliméteres aknagránátot, és nagy számban különféle kézigránátokat: tizenhét magyar és hat német nyeles gránátot, tizenegy Vécsey mintájú és tizenhárom német tojásgránátot - mondta a szakember.

Néhány gyutacsot a helyszínen felrobbantottak, a többit elszállították és majd a későbbiekben semmisítik meg - mondta a zászlós.

A hadianyagokat a tűzszerész szerint feltehetően a front elvonulása után hordhatták össze. A földben lapuló összesen mintegy mázsányi robbanóanyag balszerencsés esetben akár kataszrófát is okozhatott volna, hiszen ha a munkagép túl mélyre ás, bekövetkezhetett volna a detonáció.

A BRFK sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta: amíg a tűzszerészek dolgoztak, a rendőrség lezárta és biztosította a Szabadság teret, de a lezárást a kora esti órákra már feloldották.