Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Vegyszereket és szögeket spriccelt a bomba

2008.05.23. 15:52
Valószínűleg a mohamedán hitre áttért angliai Nicky Reilly az egyik legszerencsétlenebb iszlamista merénylő. A szögekkel és vegyszerekkel dúsított bombája ugyan felrobbant egy exteri étteremben, de rajta kívül senkit nem sebesített meg. Ráadásul a férfi két bombát barkácsolt, de a másik még csak nem is durrant. Szomszédai szerint Reilly, aki a new yorki ikertornyokat használta háttérképként számítógépén, egy kedves óriás, aki agymosáson esett át.

Vegyszerek és szögek voltak a robbanószerkezetben, ami az angliai Exeter városban lépett működésbe. A detonációban csak a feltételezett elkövető sérült meg. A hatóságok szerint miután a szellemi sérült fiatalember áttért az iszlám vallásra, kihasználták és radikalizálták. Egyelőre a rendőrség várja, hogy kihallgathassa a 22 éves Nicky Reillyt, aki a szemén vágott, az arcán pedig égési sérüléseket szenvedett.

A szomszédok azt mondták, a fiatalember két hete Mohammed Rasheedra változtatta nevét, és már korábban áttért az iszlám vallásra. Több szomszéd "kedves óriásként" jellemezte Reillyt. Egyikük szerint azonban a fiatalember agymosáson esett át, és a lángoló New York-i ikertornyokat használta háttérképként számítógépén.

Biztonsági kamerák felvételeiből kiderült, hogy Plymouth városban, a robbanás helyszínétől 65 kilométerre buszra szállt egy hátizsákkal csütörtökön. A rendőrség átkutatta a házat, ahol a fiatalember lakott. A robbanás után pedig azt rögzítette egy közeli kamera, hogy Reilly kilép a megtámadott étteremből, és vér folyik az arcán. A nyomozók szerint súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett, ezért a jövő hétig valószínűleg nem tudják kikérdezni.

Az exeteri bevásárlóközpont egy éttermében tizenöten voltak, amikor a robbanószerkezet működésbe lépett, de vendégek közül senkinek nem esett bántódása. A rendőrség talált a közelben egy második pokolgépet is, de az nem robbant fel. A hatóságok szerint korai lenne meghatározni a támadás indítékát.

Áprilisban egy 19 éves, muzulmán hitre tért fiatalembert tartóztattak le Bristolban. Őt robbanószerek birtoklásával és terrorcselekmények tervezésével vádolják. Nagy-Britanniában 2005 júliusa, az 56 áldozatot követelő londoni merényletek óta van érvényben a fokozott terrorellenes készültség. A rendőrség több merényletet is meghiúsított azóta az országban.