Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

A brit alsóházban pincérkedett a Sun álrobbantója

2004.09.17. 13:01
A Sun riportere hamis referenciákkal kapott állást a brit parlamanet alsóházában, ahol három hétig dolgozott pincérként. A férfi a megnövelt biztonsági intézkedések ellenére tudta becsempészni egy álpokolgép hozzávalóit, amiből később a parlement vécéjében robbanószerkezetet készített. Peter Hain, az alsóház vezére elrendelte a biztonsági rendszer felújítását.
Anthony France, a brit Sun napilap riportere három hétig dolgozott pincérként az alsóházban, ez alatt az idő alatt többször szolgált fel teát John Prescott miniszterelnök-helyettesnek, és gyakran volt más vezető politikusok közelében is.

Hamis referenciákkal vették föl

A férfi hamis referenciákkal kapott állást a brit parlamentben, amiket még csak nem is ellenőriztek le. Elmondása és a történtek alapján nem volt nehéz kijátszania a biztonságiakat; a parlamenti belépő megszerzése után nem is igazoltatták többet.

Az eset pikantériája, hogy France arcképe már többször is szerepelt a Sun címlapján, hasonló beépített akciók alkalmával. A riporter korábban például azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy reptéri rakodómunkásként álbombát vitt fel egy, a birminghami nemzetközi reptérről induló gépre.

Könnyen becsempészte az álbomba hozzávalóit

Kevesebb, mint egy nappal azután, hogy a kopókkal történő rókavadászat korlátozása ellen tüntetők öt fős csoportja bejutott az angol parlament alsóházába France elmondása szerint a magasabb fokú biztonsági intézkedések ellenére is könnyűszerrel csempészhetett be a bomba előállításához szükséges elemeket, drótokat, gyurmát és egy videokamerát az épületbe.

"Minden pillanatban attól kellett tartanom, hogy leleplezhetnek, különösen a szerdai invázió után" - írja a Sun riportere, aki csütörtökön filmre vette, amint az alsóház vécéjében összerakja az álpokolgépet. A Sun mai számában pedig egy olyan képet közöltek, amin teát szolgál fel John Prescott miniszterelnök-helyettesnek. "A robbanószerkezetet akár magam köré is csavarhattam volna, és felrobbanthattam volna Prescott úr mellett" - írja France.

Az alsóház vezére köszönetet mondott a Sunnak

Peter Hain kabinetminiszter, az alsóház elnöke megköszönte a Sunnak, hogy fényt derített az elavult biztonsági rendszer hiányosságaira. Hain egyébként a szerdai incidens után rendelte el a rendszer felújítását. Mint mondta, nem csak a kormány munkatársait fenyegetheti egy terrorista támadás, de azt a tizennégyezer munkavállalót is, akik a Westminster palotában dolgoznak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!