Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Pert indítanak Napóleon ellen

2003.01.11. 14:55
Kapcsolódó cikkek (1)
A jelképes perben műkincsrablással vádolják Napóleont. Az eljárás célja, hogy megakadályozzák az uralkodó szobrának elhelyezését Velencében.
Több mint kétszáz évvel azután, hogy csapatai elfoglalták Velencét, a lagúnák városában jelképes pert indítanak műkincsrablás vádjával Bonaparte Napóleon ellen. A márciusra tervezett látszatperrel velenceiek egy csoportja meg akarja akadályozni, hogy Napóleon szobrát elhelyezzék a városi múzeumban.

Napóleon az 1797-es hadjárat során foglalta el Velencét, majd később átengedte Ausztriának a várost. A hadjárat során az első konzul számos templomot és egyéb épületet leromboltatott. Sok velencei ezért zsarnoknak tekinti őt, aki megfosztotta függetlenségétől és kifosztotta a várost.

A két és fél méter magas márványszobor földgömbbel kezében ábrázolja Napóleont. A Domenico Banti alkotta szoborral akarták annak idején velencei kereskedők kifejezni hálájukat, amiért Napóleon adómentes kikötővé nyilvánította Velencét. A szobor 1811 és 1814 között a Szent Márk téren állott, majd onnan a közeli San Giorgio Maggiore szigetre szállították.

Művészettörténészek ezután szem elől tévesztették a szobrot, egészen addig, amíg azt tavaly egy New York-i árverésen egy velencei kereskedőkből álló közösség meg nem vásárolta. A városvezetés engedélyével el akarják helyezni a szobrot a Szent Márk téren lévő Correr múzeumban. Jerome Zieseniss francia történész szerint, aki a kereskedők közösségét képviselte, "a szobor visszatérését Velencébe indokolttá teszi, hogy velencei művész alkotása, és hogy Napóleon hozzátartozik Velence történetéhez" - áll a Reuters jelentésében.