Mátyás
-6 °C
1 °C

Kamerákkal a bonctermi lopások ellen

2005.10.10. 07:26
Debrecen után a szegedi egyetemen is biztonsági kamerákat telepítenek a bejáratokhoz és a bonterembe, hogy megelőzzék a szervlopásokat.
Kamerákat szereltek fel a Szegedi Tudományegyetem anatómiai intézetében is azért, hogy megelőzzék a szervlopásokat - tudta meg a Népszabadság. A Debrecen Egyetem bonctermében már korábban kiépítették a rendszert.

Szegeden a bejáratokhoz és a bonterembe tettek biztonsági kamerákat, a képeket a portások figyelik, és egyben rögzítik is a felvételeket. A házirend szerint a hallgatók csak az oktatókkal együtt lehetnek a boncteremben. Mihály András tanszékvezető azt mondja: a kamerák és a házirend garantálja, hogy nem lehetnek szervlopások az intézetben, bár ilyen bűncselekmény eddig sem fordult elő ott.

Pécsett nem terjedtek hírek illegális boncolásokról és szervlopásokról, ezért ott nem tartották indokoltnak a biztonsági kamerákat. A Semmelweis Egyetemen nem is tervezték a kamerás rendszert, és pénz sem lenne rá.

Felfüggesztették a nyomozást

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság pár napja felfüggesztette a nyomozást, amelyet a Debreceni Egyetem feljelentése alapján emberi test tiltott felhasználásának megalapozott gyanúja miatt rendeltek el még áprilisban. Vezendi Jánosné százados, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: az eljárást azért függesztették fel, mert Magyarországon elvégezhető nyomozati cselekmény már nincs, tanúként viszont szeretnék kihallgatni az ügyben érintett norvég televíziósokat.