Gusztáv
-4 °C
1 °C

Megakadályoznák a hagyományos karácsonyi hőzöngést

2004.12.21. 12:40
Alkoholkorlátozással akarja elejét venni az ausztrál rendőrség a sidney-i fiatalok hagyományos szentesti ivászatának. A sajátos népszokás gyakran torkollott zavargásokba, vízbe is sokan fulladnak a részegen fürdőzők közül.

Ausztráliában a karácsony is más. Fenyőfa helyett forró homok, meghittség helyett lazulás a parton, szenteste pedig ajándékbontás helyett merevrészeg hőzöngés és tengerbefulladás a bevett program Sidney legnépszerűbb tengerpartján, a Bondi Beachen. Húsz éve a plázs melletti külváros, Waverley egészét szétverte a bulizásba belemelegedett tömeg, és azóta sem teltek békésebben az évek.

Rendőrsör

#alt# Idén azonban más lesz, ígéri a helyi rendőrség a Radio Australia beszámolója szerint. A hatóságok az alkoholfogyasztás visszafogásával próbálják elejét venni a haláleseteknek és a verekedéseknek. Ennek érdekében alkoholt csak a parton felállított rendőrségi sátrakban szolgálnak majd fel. Azokat, akik otthoni készleteikből akarnak mulatozni, eltessékelnék a parttól.

A hőzöngés mellett ugyanis az óceán is gondokat okozhat. A szörfösöknek kedvező áramlatok és hullámok komoly veszélyt jelentenek még a józan fürdőzőkre is, nemhogy a merevrészeg ünneplőkre. Tavaly száztizennégyen indultak éjszakai fürdőzésre, többségüket az életmentőknek kellett partra húzniuk.

"Ha berúgsz a napon, leégsz és rosszul leszel. Ha még búvárkodsz is, vízbe fulladsz", vonta le az egyszerű tanulságot Peter Moscat, Waverly polgármestere a BBC-nek. A szigorú rendőri ellenőrzés mellett így az életmentők is munkával töltik a szentestét.