Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénzbüntetés nyilvános borivás miatt

2002.08.25. 11:54
Iránban pénzbüntetésre ítéltek egy színigazgatót, mert az egyik darabban bort itatott a színész a feleségével. Bár a műben az alkoholfogyasztást, mint negatívumot szerepeltették, a hatóságok ezt is elfogadhatatlannak tartják.
Pénzbüntetésre ítélt és eltiltott a színházi tevékenységtől egy iráni színigazgatót a bíróság - igaz, ennek a döntésnek a végrehajtását kétévi próbaidőre felfüggesztették. Az ok: a színre vitt darabban bort itat feleségével az egyik szereplő. A darab ominózus jelenetében a férj leitatja beteg feleségét, hogy meggyorsítsa az asszony halálát. Az iszlám vallás szerint tilos az alkoholfogyasztás, ezért szabott ki a bíróság büntetést a rendezőre.

A Franciaországban tanult Ali Rafi felháborodott a döntésen, mivel, hangoztatja, a jelenet nem hogy nem buzdít alkoholfogyasztásra, hanem ellenkezőleg, elítéli azt. Rafi ráadásul mindig kínosan ügyelt arra, nehogy az iszlám szabályaiba ütközzön: a Rómeó és Júliából pédául kihagyta a csókjeleneteket, mert a vallási törvények a nyilvános testi érintkezést is tiltják.

A férfi most fellebbez a bíróság döntése ellen. A bírósági ügy tükrözi, hogy a kultúra fontos politikai terep Iránban - mutat rá a Reuters. A Hatami elnökhöz közel álló reformerek lazítani kívánják az iszlám állam szigorú vallási nyűgét, a konzervatív erők szemében ez kihívás a vallás ellen. A borivó jelenet az Ehtezsab herceg című, Husang Golsiri iráni szerző darabján alapuló társadalmi drámában volt látható. Ebben a herceg, miután megölte feleségét, maga is öngyilkos lesz.