Piroska
3 °C
4 °C

Pénzbüntetés nyilvános borivás miatt

2002.08.25. 11:54
Iránban pénzbüntetésre ítéltek egy színigazgatót, mert az egyik darabban bort itatott a színész a feleségével. Bár a műben az alkoholfogyasztást, mint negatívumot szerepeltették, a hatóságok ezt is elfogadhatatlannak tartják.
Pénzbüntetésre ítélt és eltiltott a színházi tevékenységtől egy iráni színigazgatót a bíróság - igaz, ennek a döntésnek a végrehajtását kétévi próbaidőre felfüggesztették. Az ok: a színre vitt darabban bort itat feleségével az egyik szereplő. A darab ominózus jelenetében a férj leitatja beteg feleségét, hogy meggyorsítsa az asszony halálát. Az iszlám vallás szerint tilos az alkoholfogyasztás, ezért szabott ki a bíróság büntetést a rendezőre.

A Franciaországban tanult Ali Rafi felháborodott a döntésen, mivel, hangoztatja, a jelenet nem hogy nem buzdít alkoholfogyasztásra, hanem ellenkezőleg, elítéli azt. Rafi ráadásul mindig kínosan ügyelt arra, nehogy az iszlám szabályaiba ütközzön: a Rómeó és Júliából pédául kihagyta a csókjeleneteket, mert a vallási törvények a nyilvános testi érintkezést is tiltják.

A férfi most fellebbez a bíróság döntése ellen. A bírósági ügy tükrözi, hogy a kultúra fontos politikai terep Iránban - mutat rá a Reuters. A Hatami elnökhöz közel álló reformerek lazítani kívánják az iszlám állam szigorú vallási nyűgét, a konzervatív erők szemében ez kihívás a vallás ellen. A borivó jelenet az Ehtezsab herceg című, Husang Golsiri iráni szerző darabján alapuló társadalmi drámában volt látható. Ebben a herceg, miután megölte feleségét, maga is öngyilkos lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!