Géza
-12 °C
-4 °C

Súlyosbított büntetés a jászberényi gyilkosság ügyében

2004.01.06. 16:57
Összesen huszonhét év börtönbüntetést szabott ki jogerősen a Szegedi Ítélőtábla arra a két férfira, akik 2001 szeptemberében részegen halálra rugdostak és vertek egy porteleki lakost.
Jogerősen 3-3 évvel súlyosbította a Szegedi Ítélőtábla az ítéleteket abban az ügyben, amelyben két férfit vádoltak azzal, hogy megöltek egy idős embert Jászberény-Porteleken. Így az elsőrendű vádlott Vígh István 15 év, míg a másodrendű vádlott Bátai László 12 év börtönbüntetést kapott.

A két férfit társtettesként elkövetett emberölés bűntettében és társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettében találta bűnösnek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság 2002. december 13-án, és 12 illetve 9 év börtönre ítélte őket, másodfokon azonban törvénysértően alacsonynak találta a dr. Hegedűs István vezette bírói tanács a kiszabott büntetést.

Borban a gazság

A vádlottak 2001. szeptember 27-én porteleken dolgoztak alkalmi munkásként. Munka közben egy-egy liter bort fogyasztottak, majd dolguk végeztével tovább italoztak. Este borért mentek egy kimérésbe, ahol helyben fogyasztottak, illetve 2-2 liter bort vásároltak.

A sértett Sz. János erősen ittas állapotban indult haza tanyájára. Út közben elhaladt az italbolt előtt, ahol a vádlottak szórakoztak. A boltból kilépő Vígh egy bekötő úton érte utol a sértettet, s amikor a később érkező Bátai hozzájuk csatlakozott, az elsőrendű vádlott és a sértett már vitatkozott. A vita hevében Vígh többször is megütötte a sértettet, aki a földre esett, ám ekkor sem hagyta abba a bántalmazást, a sértett mellkasára ült, ököllel ütötte a fejét.

Halálra verték

A verésbe bekapcsolódott a másodrendű vádlott is, aki rugdosni kezdte Sz. Jánost. A sértett eszméletét veszítette, ám a vádlottak ennek ellenére tovább ütlegelték, rugdosták, összesen 23 különböző erejű ütést, rúgást mérve a sértettre. A két férfi végül lehúzta áldozatuk nadrágját, és testét az út menti árokba tették. Ezt követően a vádlottak borozgatva hazamentek, lefeküdtek aludni, és csak reggel tértek vissza a tett helyszínére, ahol megtalálták a sértettet, aki ekkor már halott volt.

A holttestet időközben elfedezte egy porteleki lakos is, aki értesítette a rendőrséget. A vádlottak ekkor a közeli kukoricásba menekültek, ahol két napig bujkáltak, s azt tervezték, hogy átmenekülnek Romániába. Azonban a rendőrség szeptember 29-én mindkét vádlottat elfogta, s őrizetbe vette.