Benedek
-4 °C
5 °C

Bezárnak 33 kupit Amszterdamban

2006.11.30. 19:11
Az Amszterdamban működő bordélyházak közel egyharmadának bezáratásáról határozott a városi önkormányzat. A város így akarja visszaszorítani a bűnözést a vörös lámpás negyedben.

Az év végéig 33 bordélyháztól és 108 olyan piros lámpával megvilágított "ablaktól" vonják vissza a működési engedélyt, ahol prostituáltak kínálják szolgáltatásaikat - döntött az amszterdami önkormányzat.

A prostitúció Hollandiában 2000 óta legális üzleti tevékenység, a szexiparban magánvállalkozóként munkát vállalók kötelesek adót fizetni.

Egy 2003-as törvény értelmében azonban a városok vezetői visszavonhatják a bordélyházak működési engedélyét vagy megtagadhatják azok kiadását, amennyiben fennáll a gyanú, hogy az üzletek működtetői pénzmosásra vagy egyéb illegális pénzügyi tevékenységre fordítják a bevételt.

"Nem erkölcsi hadjáratot kívánunk folytatni, a város döntésével a pénzügyi bűnözést igyekszik visszaszorítani, nem magát a prostitúciót támadja" - jelentette ki Martien Maten, a város szóvivője. A tervek szerint 2007 végére fogják befejezni az Amszterdamban bejegyzett szexipari vállalkozások teljes rostáját.

A bordélyházak fenntartói igazságtalannak tartják az üzletek pénzügyi ellenőrzését. Arra hivatkoznak, hogy nehéz a könyvelést tisztességesen vezetni úgy, hogy a bankok és a könyvelők gyakran nem hajlandók együttműködni efféle cégekkel. A város határozatának bírálói szerint a működési engedélyek bevonása az utcára fogja kényszeríteni a munkájukat elvesztett prostituáltakat.

Egy jogvédő csoport becslése szerint az amszterdami vörös lámpás negyedben évente 3500 kelet-európai és ázsiai nőt dolgoztatnak törvénytelenül működő bordélyházakban.