Gyárfás
16 °C
29 °C

Nem emlékszik barátnője megölésére a szökött börtönőr

2008.03.18. 12:15
Megkezdődött a büntetőpere annak a szegedi börtönőrnek, aki a vád szerint 2007 augusztusában brutálisan megölte volt barátnőjét.

A vádirat ismertetésével kedden megkezdődött a Csongrád Megyei Bíróságon a barátnője megölésével vádolt börtönőr pere. A 28 éves F. Roland 2003 októberétől a büntetés-végrehajtásnál dolgozott, törzsőrmesteri rangban körletfelügyelői feladatokat látott el a Szegedi Fegyház és Börtönben.

A férfi 2007. augusztus 6-án elment barátnőjéhez, akivel 2002-ben ismerkedett meg és 2004 vége óta élt együtt, de egy hónappal korábban elköltözött tőle. A férfi azt gyanította, hogy különélésük során a lány kapcsolatot létesített egy szomszéd lépcsőházban élő közös barátjukkal, ám ezt mindkét érintett tagadta.

A vád szerint a vacsora után a vádlott a konyhában magához vett egy 16 centiméteres pengéjű konyhakést, egy pólóval letakarta, és miután a lány távozásra kérte, harmincöt alkalommal megszúrta és megvágta a sértettet. A sérülések közül, melyek érintették a szívet, a tüdőt, a nyakat, tizenkettő önmagában is halálos lett volna. A férfi letakarta a holttestet és távozott a lakásból.

A vádlottat augusztus 11-én éjszaka fogták el Csongrádon, egy ifjúsági szálláson. A férfi a tárgyalás során bűnösnek vallotta magát. Ugyanakkor azt mondta: a bűncselekmény elkövetésére nem emlékszik.

Szilárd János igazságügyi elmeorvos-szakértő a tárgyaláson kifejtette, a vádlott kiegyensúlyozatlan, rossz kudarctűrő képességű egyén, ugyanakkor elmebetegség, kórós jellegű tudatzavar nem állapítható meg nála, enyhe fokú korlátozottság, személyiségzavar azonban igen. Az orvosprofesszor szerint csak részben fogadható el, hogy a férfi nem emlékszik a bűncselekmény elkövetésére, elképzelhető, bizonyos emlékeket elfojt magában.

A férfi a tárgyaláson ismertetett jellemzésében szerepelt, hogy a büntetés-végrehajtás pszichikai alkalmassági vizsgálatán megfelelt.

Bene Zoltán ügyvéd, a vádlott védője új elmeorvos szakértő kirendelését kérte, így a kedden délután és csütörtökön tanúk meghallgatásával folytatódó tárgyaláson csak később várható ítélet.

Mivel az esetet követően a férfi munkahelyén, a börtönben nem vette föl a szolgálatot a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsa nem jogerősen szökés miatt felfüggesztve öt hónap börtönre és lefokozásra ítélte.