Viola
-6 °C
-2 °C

Árvíz Borsodban

2002.08.10. 15:15
Soha nem látott vízmennyiség zúdult péntek éjjel több borsodi településre. Több ingatlan lakhatatlanná vált, az anyagi kár tetemes.
Valamelyest normalizálódott szombat délre a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megye árvízzel sújtott csereháti részén, bár Halmaj a 3-as számú fő útról továbbra is megközelíthetetlen, miképp Meszesre sem lehet bejutni csak munkagéppel. Idős csereháti emberek sem emlékeznek arra, hogy a máskor csendes, sőt nem ritkán kiszáradó Vasonca, Bélus és Rakaca patakokban ilyen mennyiségű víz zúdult volna alá, mint most, péntekről szombatra virradóra.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Évizig) mérései szerint Felsőgagy-Krasznokvajda körzetében, a Vasonca-Rakaca vízválasztó térségében huszonnégy óra alatt 130-160 milliméter eső hullott. A nagy mennyiségű vizet a patakok nem tudták levezetni, sok helyütt kiléptek medrükbol. Tucatnál is több ház került víz alá és vált életveszélyessé Baktakéken, Kázsmárkon, Beret és Detek községekben, épületek doltek össze Rakacán és Halmajon. Az éjszaka folyamán igen sok embert kellett kiköltöztetni otthonából. Halmajon nem egy házból még az ingóságukat sem tudták kimenekíteni a lakók. Az árvíz sújtotta területen senki sem sérült meg, az anyagi kár viszont tetemes.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság szombat délután ülést tartott, és mint Varga Mihály ezredes az MTI-nek elmondta: utasították az árvíz sújtotta települések polgármestereit arra, hogy mérjék fel mekkora kár keletkezett az ingatlanokban, ingóságukba, és jelentsék azt a védelmi bizottságnak. A mezőgazdasági károkat az agrártárca helyi hivatala összesíti.

Az időjárási előrejelzések nem sok jóval kecsegtetnek, bár szombaton a déli órákra kisütött a nap, de Hegymegen ismét esik az eső, és hétfőtől újabb esőzések várhatók a térségben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!