Piroska
3 °C
4 °C

Újabb esőzések okozhatnak árvízeket Borsodban

2002.08.11. 18:52
Ismét esőzések fenyegetik az árvíz sújtotta csereháti falvakat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 80-100 milliméternyi csapadékot sem tartanak kizártnak. A megyében 179 embert kellett kitelepíteni otthonából.
Újra esik az eső Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így újabb nehéz éjszaka vár az árvíz sújtotta csereháti falvakra - tájékoztatta az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Évizig) árvízvédelmi ügyelete az MTI-t. A meteorológiai szolgálat prognózisa szerint ismét jelentős mennyiségű eső várható Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén, a műholdas megfigyelések szerint helyenként nem kizárt a 80-100 milliméternyi csapadék sem.

Megkezdődött az apadás a Sajón

Az Évizig tájékoztatása szerint a Sajó még mindig árad, bár az országhatár térségében, Sajópüspökinél már megkezdődött a nagyon lassú apadás. Sajószentpéternél ugyanakkor kétóránként 5 centiméterrel emelkedik a vízszint. Heves megyében folytatódik a Tarna apadása, ennek ellenére Kál és Zarándok között továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

Kitelepítések, életveszélyessé vált házak

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz miatt összességében 179 embert kellett kiköltöztetni, 7 épület dőlt össze és 31 vált életveszélyessé az elmúlt hétvége nagy esőzései, és az emiatt medrükből kilépett patakok pusztítása nyomán. Az ár leginkább Halmajon és Rakacán okozott súlyos károkat, az előbbi településen 2 ház dőlt össze, Rakacán pedig 11 épületből 60 embert telepítettek ki.

A védekezés költségeit a megyei és az országos vis maior alapból fedezik - mondta el az MTI-nek Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés és védelmi bizottság elnöke. A károk felmérése már megkezdődött, szakértői becslések szerint a korábban közölt több tízmillió forinttal szemben a száz millió forintot is vélhetően meghaladja az áradás okozta pusztítás mértéke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!