Gerzson
-3 °C
3 °C

Tucatnyi útlezárás a Hernád és a Sajó áradása miatt

2006.06.06. 20:53
Tucatnyi utat kellett lezárni BAZ-megyében a Hernád és a Sajó áradása miatt, Kiskinizst és Hernádszentandrást elzárta a víz a külvilágtól. Házat nem vitt az ár, de Hernádkércsen 21 személyt kellett máshol elszállásolni, Hernádszentandrást csak levegőben vagy vízen lehet megközelíteni.

Kiskinizst is elzárta a Hernád áradata a külvilágtól, így Hernádszentandrás mellett már a második Hernád-menti települést nem lehet megközelíteni közúton - közölte az MTI-vel a Magyar Közút Kht. megyei ügyeletese kedden este. Észak-Magyarországon továbbra is igen sok úton nem lehet közlekedni vízátfolyás miatt, de az említett két település kivételével valamennyi faluba, ha kerülő úton is, de eljuthatnak az autósok. Nem lehet közlekedni Kiskinizs és Hernádkércs között, valamint járhatatlan az út az Ináncs-Fügöd, Ináncs-Pere, Sajólád-Bőcs és a Novajidrány-Vizsoly közötti szakaszokon. Szintén lezárták az utat Gibárt térségében és az Ároktő felől a komphoz vezető szakaszon.

A Sajó magas vízállása miatt több települést csak kerülő úton lehet megközelíteni: lezárták a Sajóivánka-Sajókaza, a Tiszaújváros-Kesznyéten, a Muhi és Köröm, valamint a Putnok-Borsodbóta közötti utakat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében négy útszakaszon csaknem félméteres vízátfolyás nehezíti a közlekedést, ezeken a részeken sebességkorlátozó táblák figyelmeztetnek a veszélyre.

A Sajó magas vízállása miatt több települést csak kerülő úton lehet megközelíteni: lezárták a Sajóivánka-Sajókaza, a Tiszaújváros-Kesznyéten, a Muhi és Köröm, valamint a Putnok-Borsodbóta közötti utakat

A Szerencs-patak Abaújszántó belterületén okoz gondot, a sok csapadék miatt pedig megsüllyedt a burkolat a Varbó-Lyukóbánya közötti úton. Itt csak hatalmas kerülővel, a 26-os főúton, majd Parasznya irányában lehet eljutni.

Rekordvízállás és lassú apadás a Hernádon

Kedden délután megérkeztek a helikopterek Ócsanálos és Gesztely térségébe, hogy segítsék a Hernád mentén az árvízi védekezést - közölte az MTI-vel az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője. A két helikopter teljes személyzete és száz katona dolgozik majd a gátakon, ők 50-50 fős váltásban rakják majd a homokzsákokat - mondta Csont Csaba. A honvédség várhatóan körülbelül kétszáz fővel segíti majd a munkát.

Hétfő este 434 centiméterrel tetőzött a Hernád Hidasnémetinél, ez a vízállás 19 centiméterrel meghaladja a 2004. évi eddigi rekordot. A folyó a tetőzés óta igen lassan apad, nyolc órán át 430 centiméteren stagnált a víz szintje, kedd reggel 428 centiméteres vízszintet mértek.

A legkritikusabb helyzet kedd reggelre virradóra Hernádkércsen alakult ki, itt hat házat már körbe fogott a víz, ezért leállították a közműveket, és 20 személyt ideiglenes szálláson helyeztek el.

Az ÁNTSZ nem helyesli a családok helyi elhelyezését, az ideiglenes szálláson ugyanis nincs megfelelő tisztálkodási lehetőség, ám a kitelepítettek vélhetően mégis ott kapnak majd helyet.

Helyszíni tudósítónk jelentése szerint Hernádkércsen a focipálya alatt fekvő házakat fogta körül a víz. A falut két helyen védik a tűzoltók, a 2004-es vízállásrekordot feltehetően este dönti meg a Hernád, ezért a faluban tízcentis emelkedésre számítanak még.

Mintegy 600-800 fő dolgozik a gátakon, köztük 230 tűzoltó és polgári védelmi szakember irányítja a védekezési munkákat. Önkéntes falusiakból azonban kevés van, tudósítónk beszámolója szerint sok az idős özvegy, akik nem tudnak részt venni a munkában.


Nézze meg képeinket!

Hernádszentandrásról kedd reggel még öt gumicsizmás el tudott gyalogolni kenyérért, de vissza már csónakon érkeztek, a Hernád 25-30 centiméter magasan zárta le az utat, ahonnan a folyómeder kétszáz méterre fut, jelentette az Index helyszíni tudósítója.

Felsődobszán a kertek alatt van már az ár, a helyiek szerint 2004-ben nagyobb volt a víz. A gyerekek ki is használták a napsütést és a faluba befolyt vizet, nagy fürdés kezdődött, amit végül az ÁNTSZ emberei állítottak le figyelmeztetve a szülőket a fertőzésveszélyre.

Felkészültek az árvízre a Hernád középső szakaszánál, Gesztely térségében, ahol az ongai- illetve a bőcsi körgátnál, valamint Hernádkak területén már rakják a homokzsákokat. Három kritikus pont lehet az áradásnál: az ongai és a bőcsi körgát esetében, ahol az önkormányzat feladata a védekezés, Ócsanálos térségében, illetve a hernádkaki magas parton.

Óriási felhőszakadás Jászalsószentgyörgyön

Majdnem száz milliméter csapadék hullott le az elmúlt napokban Jászalsószentgyörgyön, így a hirtelen felgyülemlett belvíz miatt harmadfokú védelmi készültséget kellett elrendelni. A lehullott csapadéknak több mint a fele egy felhőszakadással zúdult le a falura,több mint száz házat veszélyeztetett a víz, három lakóépület fala repedt meg, kiköltötztetni senkit nem kellett.

A belvíz elvezetését nehezítette, hogy az összes árok és a csapadékvíz-tározó telítve volt, ráadásul a csatornák egy részében az átereszek is eltömődtek


Klikk a képre!

Nincs utánpótlása a Körösökön levonuló árhullámnak, mert a folyók romániai vízgyűjtőjén, illetve a magyar területen az elmúlt 24 órában számottevő csapadék nem volt. A Körös-vidéken mindenütt készültség van, harmadfok mellett védekeznek a mezőberényi és a dögös-kákafoki szakaszon.