Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Lázongás a magánbörtön tornatermében

2005.03.23. 06:39
Két rivális banda tagjai estek egymásnak egy oklahomai magánbörtön tornatermében. A börtönt üzemeltető cég szerint a csetepaténak tíz perc alatt véget vetettek. Tavaly a cég egyik arizonai börtönében tört ki bandaháború, akkor a cég képviselői megpróbálták elbagatellizálni a problémát.

Lázadás tört ki egy magánkézben lévő oklahomai börtönben. A Cimarron Fegyintézet ötven-hatvan foglya esett egymásnak a börtön tornatermében, jelentette az AP. A hatóságok a vizsgálatok idejére bezárták a börtönt.

Egymásnak estek

A viszály két rivális banda között robbant ki. A csetepaténak a a börtön vezetése szerint tíz perc alatt vetettek véget a börtönőrök. A bandatagok a tornateremben szerzett baseballütőkkel, egyéb sportszerekkel estek egymásnak.

"Felkapták a kezük ügyébe eső tárgyakat és csépelni kezdték egymást", nyilatkozta az AP-nek a börtönt üzemeltető Correctional Corporation of America (CCA), a legnagyobb magánbörtön-üzemeltető szóvivője, Louise Chickering az AP-nek.

Tavaly is lázadtak a magánbörtönök lakói

A tennessee-i központú cég négy börtönt üzemeltet Oklahomában. A Cimarronban kilencszázhetven foglyot őriznek, a börtönlakók közel fele erőszakos bűncselekmény miatt van elítélve.

A CCA egy másik, arizonai börtönében 2004-ben tört ki hasonló összecsapás. A watongai börtönben latin-amerikai bandák tagjai estek egymásnak, két fogoly életveszélyes sérüléseket szenvedett. A bandaháború körülményeinek hivatalos vizsgálatából kiderült, hogy akkor a vállalat eredeti közléséhez képest sokkal hosszabban, négy órán át tartott a harc, jelentette a CNN.