Auguszta
-7 °C
0 °C

Milliók az Egyesült Államok börtöneiben

2002.08.26. 14:38
Rekordszámú, több mint 6,6 millió ember ül az Egyesült Államok börtöneiben. A statisztikák szerint viszont csökken a súlyos bűncselekményekért letartóztatottak száma.
Minden harminckettedik amerikai, a feltételesen szabadlábon lévőkkel együtt összesen mintegy 6,6 millió raboskodik börtönökben, áll egy vasárnap nyilvánosságra hozott kormányzati jelentésben. Ez a szám 1990-ben még csak 4,4 millió volt, csak 2000 és 2001 között 147700-al nőtt a fogvatartottak száma. Egy szakértő szerint úgy tűnik mintha amerikai társadalom problémáinak megoldását a büntetőjogra bíznák.

Csökken a súlyos bűncselekmények száma

A feltételesen szabadlábra helyezettek száma közel 4 millió, többségüket ittas vezetésért, vagy drogfogyasztásért vették őrizetbe. Statisztikák szerint a feltételesen szabadlábra helyezettek 46 százaléka betartja a rá vonatkozó korlátozásokat, de 40 százalékuk végül visszakerül a börtönökbe. Ugyanakkor csökken a súlyosabb bűncselekményekért, például az emberölés és a nemi erőszak miatt letartóztatottak száma.

A bebörtönzöttek 46 százaléka afro-amerikai, 36 százaléka fehér. Az feltételesen szabadlábon lévők között 55 százalék a fehérek aránya szemben az afro-amerikaiak 31 százalékával.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!