Auguszta
-4 °C
2 °C

Engedély nélkül üzemelt az új veszprémi börtön

2003.06.03. 07:40
A 200 éves "lelakott" veszprémi várbörtönből engedély nélkül költöztették át a rabokat az új, de még át nem adott modern börtönbe. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) technikai okokra hivatkozva elhalasztotta a keddre tervezett átadást. A BVOP illetékese elismerte, későn nyújtották be kérelmüket a használatbavételi engedélyért.
"Technikai okok" miatt elmarad az új veszprémi börtön keddre tervezett hivatalos átadása, értesült a Népszabadság. A 2,6 milliárd forintból épült, 216 fogvatartott elhelyezésére alkalmas építmény átadását a BVOP értesítése szerint későbbre halasztják.

Költözés suttyomban

A Népszabadság úgy tudja, a rabok és az őrök már május 24-én átköltöztek a veszprémi várban lévő, több mint 200 éves, leromlott állagú régi börtönből az új épületbe. A költözéskor még nem volt használatbavételi engedély az új intézményre, sőt a büntetés-végrehajtás részéről akkor még be sem adták az ehhez szükséges kérelmet az önkormányzathoz. Az új helyen azonban már működik a konyha, az ügyvédek is oda járnak ügyfeleikhez beszélőre.

Modern börtön
Az idő előtti költözés miatt a raboknak nemigen volt panaszuk: az új veszprémi az ország legjobban felszerelt börtöne. A fogvatartottakat egy-, két-, három- és négy személyes, hideg-meleg vizes mosdóval, WC-vel, rádióval,televízióval ellátott zárkákban helyezték el. Nagyméretű közösségi terek, foglalkoztatók, sétaudvarok, sportpálya, kondicionáló terem, könyvtár biztosítják a szabadidő hasznos eltöltését. A vallásgyakorláshoz egy kápolnát kaptak a rabok.

"Az önkormányzathoz csak május 28-án érkezett meg az új börtön használatbavételi engedélyének kérelme a BVOP-től" - közölte Büky Szilvia, Veszprém jegyzője, hozzátéve, hogy mindent elkövettek a minél gyorsabb ügyintézésért, így két nap múlva már ki is adták a jogerős engedélyt.

Az ÁNTSZ-t sem értesítették

Bujdosó László, az ÁNTSZ Veszprém megyei főorvosa azt nyilatkozta a Népszabadságnak, az új börtönben működő konyha a használatbavételi engedéllyel egy időben megkapta a működési engedélyt is. Mind a jegyző, mind a tiszti főorvos azt mondta, hivatalosan nincs tudomásuk arról, hogy a rabok és őreik már egy hete engedély nélkül használják az épületet és annak berendezéseit.

A BVOP éppen azon a napon - múlt pénteken - mondta le a keddi megnyitóünnepséget, amikor a veszprémi önkormányzat kiadta számára a szükséges engedélyeket. A BVOP illetékese elismerte, hogy adminisztrációs hiba miatt későn nyújtották be kérelmüket a használatbavételi engedélyért.

A börtön építéséről még 1999-ben döntöttek; akkoriban csaknem kétszázan töltötték büntetésüket, illetve vártak az ítéletre az eredetileg 55 fősre tervezett börtönben.